Mexikos gastronomi och kulturskatter genom Annika Thorssons ögon
Reseberättelser
– Vem är Annika Thorsson och hur hamnade du i Mexiko? Hur länge har du hjälpt Tema med rundresor?
– Annika Thorsson: Jag kom till Mexiko för över fyrtio år sedan, jag ville lära mig spanska så efter gymnasiet kom jag hit som barnflicka. Från första dagen förälskade jag mig i landet och med tiden bestämde jag mig för att stanna. Intresset för landets historia väcktes – mayafolket, azteker, conquistadoren Cortés, frigörelsekamp och den mexikanska revolutionen med namn som Zapata och Pancho Villa. Minst lika fascinerande är nutid och dagens mexikaner, ett underbart folk.
Sedan 1997 har jag lett Temas rundresor här i Mexiko, det är ett privilegium att få resa runt med skandinaver i mitt nya hemland. Både att få visa upp detta mångfasetterade land, försöka förmedla den kärlek jag känner för Mexiko och för mig personligen är det roligt att umgås med er gäster – en liten lina till Skandinavien.
– Vilka är de mest fascinerande historiska platserna att besöka i Mexiko och vad kan Temas resenärer förvänta sig att uppleva där?
– Annika Thorsson: Det är svårt att välja bara en kategori för Mexiko bjuder både på så mycket. Landets arkeologiska områden där tempelbaser (kallas ofta pyramider), reliefer och skulpturer berättar om gudar, ledare och folket. Arkitekturen är imponerande och lyckan är stor när vi promenerar runt på dessa fantastiskt vackra och intressanta områden.
Rundresan hit bjuder också på djur, natur och Mexiko idag. Fågeltur med chans att se tusentals flamingos, delfinsafari, här lever jaguarer, spindel- och vrålapor, aror och tucanfåglar. Skolbesök om möjligt och hembesök hos en mexikansk mayafamilj. Vi badar i en cenote, i ett vattenfall och både i Mexikanska golfen och Karibiska havet.
– Berätta om Mexikos gastronomiska kök?
– Annika Thorsson: Mexiko består av trettiotvå delstater alla med sina egna mattraditioner. Tortillas har man ätit här i landet sedan förspansk tid. Alla vet nog att mexikaner gillar stark mat. Typiska rätter som mole, fisk- och skaldjursrätter vid havet och chalupas i Chiapas äter vi bland annat på resan. Världens godaste guacamole dyker också upp under turen, bäst till passar en kall mexikansk öl.
– Vilken är din personliga favoriträtt?
– Annika Thorsson: Tacos, man måste äta tacos i Mexiko någon gång i livet. De smakar bäst här, man kan inte säga att man verkligen ätit tacos förrän de intagits i Mexiko! Så fort man lägger något i en tortilla blir det en taco, men tortillan måste vara inblandad för att det ska kunna heta taco. Under rundresan till Mexiko äter vi självklart tacos. Till exempel med pollo pibil eller cochinita pibil typiskt för Yucatánhalvön. Kyckling- eller fläskkött som lagas till flera timmar under jord tillsammans med apelsinjuice och ett flertal kryddor.
– Vilka är de mest kända högtiderna i Mexiko?
– Annika Thorsson: I Mexiko firar man allt som går att fira, mexikaner älskar att festa. Snart blir det stor fest i alla mexikanska hem och städer – den femtonde september firas Mexikos nationaldag, det datum frigörelsekampen inleddes. De dödas dag firas i början av november, en tradition så speciell att den numera finns med på Unescos världsarvslista.
Mina gäster, precis som jag, förälskar sig i Mexiko, dess folk, historia, kultur, natur och djurliv. Det är ett land man vill återvända till.
Läs mer om våra TEMA-resor till Mexiko här.