Choklad i Belgien
Smakupplevelser
Belgisk choklad är i en klass för sig och traditionen att tillverka kakaobaserade godsaker i den här delen av världen är äldre än landet självt. Kakao började importeras från Sydamerika av fransmän och spanjorer i slutet av 1400-talet. Det blev sedan Belgiens högklassiga tillverkningsteknik som gjorde landets choklad världsberömd.
– Bönorna som blir till belgisk choklad väljs ut för att de har mer arom än standardbönan, de rostas varsamt och mals sedan ner till ett pulver som är mycket mer finkornigt än det som normalt används till choklad, säger Jo Noppe, som leder verksamheten hos den berömda belgiska pralintillverkaren Carline.
Den utsökta massan formas sedan i tunna pralinskal runt mockasmakande smörkräm, hasselnötter och mandlar malda i socker – så kallad praliné, eller kanske en rinnande sockerkräm smaksatt med vanilj och ägglikör, och gräddas till perfektion i precis rätt temperatur.
– Ut kommer en choklad som både doftar och smakar mer, som smälter i munnen och ger ifrån sig en balanserad kakaosmak, fortsätter Jo Noppe.
Förutom en ambitiös tillverkning, finns här också traditionen att choklad ska konsumeras så färsk som möjligt.
– Choklad och praliner smakar som bäst när de är nygjorda. Därför smakar belgisk choklad alltid som bäst i Belgien, fortsätter hon skrattande.
Snäckor, sjöhästar, sjöstjärnor, pistagenötter, karamelliserad frukt och tunna lager av frostat socker – variationen på dekorationerna är oändliga och den belgiska chokladen är riktiga kulinariska konstverk. Det tycks det inte finnas någon gräns för uppfinningsrikedomen bland pralinmakarna.
– Förutom de noggrant utvalda ingredienserna är det nog också de många unika recepten som satt Belgien på kartan som chokladland, konstaterar Jo Noppe.
Hur ska man då kunna välja?
– Hitta en butik där chokladen tillverkas på plats, och välj en mjölkchokladspralin fylld med praliné, en mörk choklad-ganache eller en vit manon, säger Jo Noppe.