Sumatra, Java och BaliEn rundresa i Indonesien med besök i Kuala Lumpur
Dagsprogram
2024/2025
Dag 1. Avresa från Skandinavien
Dag 2. Ankomst till Kuala Lumpur
Temaresors reseledare möter upp på flygplatsen i Kuala Lumpur och så åker vi in till Malaysias största stad. Kuala Lumpur är en smältdegel av olika kulturer och traditioner, vilket har bidragit till en unik och mångfaldig arkitektonisk stil. Här finns influenser från malaysisk, kinesisk, indisk och europeisk stil.
Ett exempel är Petronas Tornen, som en gång var världens högsta tvillingtorn. Deras distinkta och moderna design, inspirerad av islamisk konst och kultur, har gjort dem till en symbol för staden. Tornen har blivit något av stadens landmärke. De är en imponerande syn både på dagen och när de är upplysta på natten.
Kuala Lumpur Tower och Sultan Abdul Samad-byggnaden är andra byggnader som utmärker sig och bidrar till stadens skyline. På kvällen serveras en malaysisk välkomstmiddag.
Dag 3. Stadsrundtur i Kuala Lumpur
Vi genomför under dagen en stadsrundtur för att se närmare på Kuala Lumpurs främsta sevärdheter. Padangen är en öppen gräsyta och park belägen i hjärtat av Kuala Lumpur. Padangen har en rik historia som sträcker sig tillbaka till kolonialtiden då Malaysia var under brittiskt styre.
Padangen har varit en samlingsplats för olika evenemang och ceremonier genom åren. Under den brittiska tiden användes platsen för cricketmatcher, sportevenemang och militärparader. Även idag är Padangen en plats där människor samlas för att njuta av solen, ta en promenad eller delta i olika aktiviteter.
Nationalmonumentet, även känt som Tugu Negara på malajiska, är en imponerande statysamling. Den restes för att hedra minnet av de som kämpade och offrade sina liv för Malaysias frihet och oberoende.
Vi gör ett fotostopp vid Petronastornen som nämnts ovan. Byggandet av Petronas Towers påbörjades 1993 och slutfördes 1998. Tornen är uppkallade efter det malaysiska energibolaget Petronas, som är huvudhyresgäst i byggnaderna.
Arkitekterna bakom Petronas Towers var den argentinska arkitekten Cesar Pelli och hans firma Pelli Clarke Pelli Architects. Petronastronen var en teknisk och ingenjörsmässig bedrift när de byggdes. De består av 88 våningar och når en höjd av 452 meter. Vid den tiden var de världens högsta byggnader och behöll den titeln fram till 2004.
Eftermiddagen och kvällen är till eget förfogande.
Dag 4. Medan och norra Sumatra
En timslång flygning tar oss över sundet till norra Sumatra och Medan. Orten Medan var en gång känt som Sumatras egna Paris, en smältdegel av olika kulturer. En orienteringstur väntar vid ankomst. Stadens äldre arkitektur och historiska landmärken ger en charmig och romantisk atmosfär. Bland stadens landmärken märker vi denna stora moskén, det gamla sultanpaltaset även kallat Maimoonpalatset, sticker ut gör även de historiska hakka-kinesbosättningarna som till exempel Tjong A Fie mansion som uppfördes på 1700-talet.
Efter stadsrundturen fortsätter vi mot Bukit Lawang som är den naturliga startpunkten för att besöka regnskogen och världsarvet Gunung Leuser national park. Även om det i mil inte är så långt att köra så tar saker och ting sin tid i Indonesien. Räkna med ca fem timmars bussresa för att komma till vår charmiga lodge. Sista biten går man över en hängbro i trä över Bohorokfloden. Lodgen är att klassa som tvåstjärnig. Bohoroks Envirmonmental Education Centre bidrar direkt till att konservera och hjälpa den utrotningshotade Sumatraorangutangen.
Gunung Leuser nationalpark en viktig plats enligt UNESCO på grund av sin exceptionella biologiska mångfald, ekologiska betydelse, skyddandet av hotade arter och deras habitat men även för det kulturella arvet. UNESCO-statusen hjälper till att skydda och främja denna ovärderliga naturresurs.
Dag 5. Bukit Lawang och trekking
Med en professionell ranger från området går vi genom gummiplantager och regnskogen för att upptäcka bladapor, makaker och orangutanger. Räkna med ca 3,5 timmars fysisk aktivitet denna dag. Man går först ca 200 meter i uppförsbacke. Sedan rör vi oss periodvis. Det uppstår väntan för att se var orangutangerna befinner sig så utflykten går i ett långsamt tempo med flera pauser. Sista delen går nedför mot floden, vi flyter tillbaka i gigantiska runda däck på floden till lodgen. Något som både svalkar och spar oss tid. Dagens aktivitet är väl värt ansträngningen för att se orangutangerna svinga sig genom landskapet. Gunung Leuser är en av de bästa platserna i världen för att se orangutanger i sin naturliga miljö. Vill man inte delta i dagens trekking går det givetvis bra att stanna kvar på lodgen.
Dag 6. Resan går vidare till Java och huvudstaden Jakarta
Med buss och flyg till Java som är Indonesiens kulturella hjärta och den ö som har störst befolkning i landet. Nu befinner vi oss sydöst om Sumatra och Malaysia, söder om Kalimantan och väst om Bali. Java är känt för sin imponerande vulkaniska aktivitet och har omkring 121 vulkaner, inklusive några av de mest kända som Mount Merapi och Mount Bromo. Ön har också en rik religiös historia med både buddhistiska och hinduiska influenser. Landets huvudstad Jakarta är en megametropol med över 30 miljoner invånare, och smältdegel av kulturyttringar från Java, Malaysia, Kina, arabvärlden, Indien samt Europa – och då framförallt från holländarnas Ostindienkompani. Vi fokuserar vår dag i Jakarta på den gamla stadsdelen Batavia, eller Kota Tua, med fina koloniala byggnader. På kvällen väntar en måltid med en mängd av rätter som förefaller att aldrig ta slut.
Dag 7. Borobudur och fortsätt till Yogyakarta
På morgonen flyger vi till Yogyakarta som ofta bara uttalas Jogja. Regionen har otaliga kulturella skatter. Borobudur byggdes under Sailendra-dynastin på 700- och 800-talet. Templet byggdes med miljontals stenblock och det tog uppskattningsvis 75 år att färdigställa. Borobudur är utformad som en stor pyramidliknande struktur med nio plattformar. På toppen finns en stor central stupa.
Templet byggdes som en plats för tillbedjan och pilgrimsfärd för buddhister. Reliefpanelerna på tempelväggarna avbildar scener från Buddhas liv och buddhistisk kosmologi. Monumentet återspeglar buddhismens principer, inklusive begreppen karma, återfödelse och nirvana.
Genom århundradena har Borobudur lidit av försumlighet, vulkanutbrott och naturlig förfall. På 1800-talet återupptäcktes templet av Sir Stamford Raffles och restaureringsinsatser genomfördes för att bevara och skydda monumentet. Den mest omfattande restaureringen ägde rum mellan 1975 och 1982, med stöd från UNESCO och den indonesiska regeringen.
Vi fortsätter mot Yogyakarta och besöker den traditionella byn Candi Sari på vägen. Här lär vi oss lite mer om vad folk lever av i det traditionella javanesiska samhället. Vi bor centralt beläget i Yogyakarta.
Dag 8. Stadsrundtur i Yogyakarta och Prambanan
Under dagen besöker vi sultanpalatset, Kraton Ngayogyakarta som är ett säte för Yogyakartas sultanat och har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Det byggdes som en symbol för sultanens makt och är en viktig del av den kulturella och politiska arvet i regionen.
Palatset är uppbyggt som en serie av paviljonger, gårdar och trädgårdar som omges av höga murar. Den kombinerar traditionella javanesiska och islamiska arkitektoniska element och speglar den kungliga Javakulturen.
Kraton Ngayogyakarta används fortfarande som officiell residens för sultanen av Yogyakarta och hans familj.
Tamansari vattenslott byggdes på 1700-talet som en kunglig trädgård och rekreationssatsning för sultanen av Yogyakarta. Det var en plats för sultanens privata nöjen, inklusive bad, meditation och underhållning för sultanens hov.
Under dagens besöker vi även en workshop för batik och så ser vi ännu ett imponerande världsarv, nämligen Prambanan. Prambanan uppfördes under 800-talet under det mäktiga Mataramriket. Det var en hyllning till hinduiska gudarna, särskilt guden Shiva, och anses vara ett mästerverk inom hinduisk arkitektur och skulptur.
Den mest framträdande strukturen är Rara Jonggrang, ett centralt tempel som stiger upp i nio nivåer och har över 200 skulpturer av hinduiska gudar och gudinnor. Omkring Rara Jonggrang finns mindre tempel och helgedomar dedikerade till andra gudar.
Dag 9. Tåg och buss till Bromovulkanen
Resan går idag med tåg genom landsbygden och Javas böljande risfält i som skimrar olika nyanser av grönt och gult beroende på säsong. Vi startar tidigt och tåget tar ca 3,5 timmar. Målet för vår resa idag är Bromovulkanen och vi kommer att utgå från en fin resort som ligger på 1400 meters höjd i höglandet för att besöka Bromo nästkommande morgon. Bromovulkanen, även känd som Gunung Bromo, är en aktiv stratovulkan som ligger på östra Java. Den är en del av Bromo Tengger Semeru National Park och är en av de mest kända och mest besökta vulkanerna i landet.
Bromovulkanen når en höjd av cirka 2 329 meter och är en av flera vulkaner som bildar den massiva Tengger-kalderan. Kalderan är ungefär tio kilometer i diameter och omges av imponerande klippväggar. Inuti kalderan finns flera vulkaner, varav Bromovulkanen är den mest framträdande. Njut hotellets faciliteter och omgivningar på eftermiddagen och kvällen.
Dag 10. Bromos krater och Bali - Gudarnas ö
Tidigt start för att först resa med jeep ca 1 timma och sedan 20-30 minuters promenad uppför trapporna till Bromos krater. Vi vänder sedan åter till hotellet för en välförtjänt frukost innan vi kör med bussen mot flygplatsen i Surabaya för att flyga till Bali. Så är det dags att byta miljö igen. Idag reser vi vidare till "Gudarnas Ö", Bali. Ön är ett skådespel i färger både natur och människor och i den här miljön bor vi de sista nätterna på vår rundresa på en resort i toppklass vid havet.
Dag 11. Dag till eget förfogande för avslappning vid havet
Efter alla upplevelser är det skönt att bara få slappna av en dag och njuta av närheten till havet.
Dag 12. Jatiluwih - Balis högland
Idag reser vi till Balis högland och står inför tusentals hektar av frodiga, gröna risfält som flödar ned från vulkanernas övre sluttningar till de djupa dalarna nedanför, nästan som om de vore uthuggna direkt ur bergssidorna. Jatiluwih-risfälten, belägna i hjärtat av Tabanan-regentskapet, utgör det främsta exemplet på Balis oerhört vackra och pittoreska risfält. Dessa fält är en del av Subak-systemet, ett inslag i Balis kulturlandskap som blev upptaget på UNESCO:s världsarvslista i juni 2012. Jatiluwih, som på balinesiska betyder "vackert teakträ", bjuder på en imponerande syn där de vidsträckta, terrasserade risfälten sträcker sig längs berget, från toppen ned till där berget möter havet. Dessa risterrasser är en del av det traditionella jordbrukssystemet på Bali och visar hur människor har anpassat sig till terrängen och skapat konstgjorda trappsteg för risodling.
Dag 13. Hemresa till Skandinavien
Dags att säga farväl till Bali och Indonesien för den här gången.
Dag 14. Hemkomst till Skandinavien
Viktigt om resan
Visum till IndonesienSvenska medborgare har möjlighet att ansöka om ett elektroniskt visum vid ankomsten (e-VOA) för resor till Indonesien som sträcker sig upp till 30 dagar. Om vistelsen planeras att vara längre än 30 dagar krävs en ansökan om ett turistvisum. För att ansöka om visum vid ankomst online kan man besöka webbplatsen Indonesian eVoa - Visa On Arrival Application.
Länk här. Krav finns dock att passet ska vara giltigt i 6 månader vid inresa till Indonesien och att man kan visa upp en utresebiljett. Flygplatsen på Sumatra heter Kuala Namu Medan International Airport.
TEMAs gruppstorlek För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Business classVi ser en ökad efterfrågan på att flyga business class på våra rundresor. Vid intresse, ställ en förfrågan till Temaresors kontor i Stockholm för att se om det är möjligt för just din avgång. Vill man stanna längre på Bali för sol och bad så kan vår personal på kontoret även undersöka den möjligheten.
ValutaDen officiella valutan i Indonesien är Rupiah och förkortas IDR. Det är möjligt att växla svenska kronor till Rupiah i Sverige innan avresan. Ta med nya, rena USD för växling lokalt och för att betala dricks. Bankomater finns tillgängliga i de större städerna.
Dricks
Dricks på 75 USD samlas in av reseledaren i början av turen för att fördelas till chaufförer, guider, restaurangpersonal med flera.
Turistskatt
Från och med den 14 februari 2024 har man på Bali infört en turistskatt på ca 10 USD som skall betalas som en engångssumma före ankomst till ön. Se mer på den här länken LoveBali.(https://lovebali.baliprov.go.id/)
Hälsodeklaration:
Indonesien har precis infört en ny hälsodeklaration på grund av Mpox. Hälsopasset skall fyllas i online före avresa. Gå till sidan Satusehat Health Pass och följ instruktionerna där. (https://sshp.kemkes.go.id/)
Vatten
Drick inte vatten ur kran. Håll dig till buteljerad dricka.
Övernattningsväska
Bussen behöver ett försprång för att ta sig till vårt hotell vid Bromovulkanen. Den tar med sig bagaget från Yogjakarta där vi tar tåget istället. Väskan skall ha utrymme för två övernattningar. Överlag så tar transporter tid i Indonesien.
Handsprit och våtservetter
Ta med handsprit och våtservetter när du reser till Indonesien eller vilket land som helst. Att ha tillgång till handsprit gör det möjligt att rengöra händerna när tillgången till tvål och vatten är begränsad. Det är en viktig åtgärd för att undvika spridning av sjukdomar och bibehålla god hygien.
Våtservetter kan vara praktiska för att snabbt rengöra ytor som t.ex. flygstolens armstöd, matbord eller andra ytor som du kommer i kontakt med under din resa. De kan också vara användbara om du behöver torka av händerna eller ansiktet.
Dessa enkla hygienåtgärder kan hjälpa till att minska risken för att bli sjuk och upprätthålla en hälsosam resa. Många toaletter i landet är av den sk stå/hukmodellen.
Elektricitet, behövs adapter i Indonesien?
I Indonesien används elektricitet med en spänning på 220 volt och frekvensen är 50 Hz, vilket är samma som i Sverige. De flesta uttag i Indonesien är av samma typ som de vanliga uttagen i Sverige, men det finns också variationer. För säkerhets skull kan man ha med sig en adapter.
Klimat och kläder
Indonesien har ett tropiskt klimat med hög luftfuktighet. Packa lätta och bekväma kläder i naturmaterial som andas bra. Ta med solskyddsmedel, hatt och regnkläder beroende på säsong och destination. På vissa religiösa platser finns särskilda dresskoder som kräver täckta axlar och knän. De flesta indonesier är muslimer. Särskilt för kvinnor är det viktigt att inte visa för mycket av benen, eller axlarna.
Tid
Indonesien ligger 7 timmar före oss vintertid och 6 timmar före sommartid.
Digitalt inresekort för Malaysia gäller från och med 1a januari 2024. Skall vara ifyllt före ankomst till landet. Länk till dokumentet finns här.
Telefon och internet
De flesta hotell har gratis wifi på rummet. Du kan även undersöka om din teleoperatör erbjuder särskilda förmånliga roamingpaket för destinationen. Annars är det väldigt dyrt att använda sin skandinaviska telefoner på plats.
Bagage
Packa viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.
Hälsa och vaccinationer
Kontrollera att du har de nödvändiga vaccinationerna för Indonesien.
Malaria är utbrett i större delen av Indonesien förutom på Bali, och landet betraktas som en riskzon i varierande grad för denna sjukdom. Förebygg myggbett genom att använda myggspray med DEET eller AUTAN. Rådgör med din vaccinationscentral. Notera att malariamyggan vanligtvis biter efter mörkrets inbrott.
På Bali finns det rabiessmittade djur, inklusive hundar, katter och särskilt apor. Undvik närkontakt med dem.
ALLT DETTA INGÅR I RESAN
• Flyg t/r och inrikesflygningar enligt program
• Samtliga övernattningar
• 11 frukostar
• 9 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• Gruppresa med svensktalande TEMA-reseledare
Skriv ut "Dagsprogram" och "Viktig information om resan"
RESFAKTA
Dag 1
Avresa från Skandinavien
Dag 2
Ankomst till Malaysia och Kuala Lumpur. Flygmåltider och välkomstmiddag ingår.
Dag 3
Stadsrundtur i Kuala Lumpur. Frukost och lunch ingår.
Dag 4
Flyg till Medan på norra Sumatra. Buss fem timmar.
Frukost, lunch och middag ingår.
Dag 5
Trekking i Bukit Lawang 3,5 timmar. Frukost, lunch och middag ingår.
Dag 6
Bukit Lawang – Medan – Jakarta. Frukost och middag ingår.
Buss och flyg.
Dag 7
Till Yogyakarta. Buss och flyg. Besök Borobudur och landsbygden. Frukost och lunch ingår.
Dag 8
Stadsrundtur i Yogyakarta och Prambanan. Frukost och lunch ingår.
Dag 9
Tåg 3,5 timmar och buss till Bromovulkanen. Frukost och lunch ingår.
Dag 10
Från Bromovulkanen till Bali och stranden. Jeep ca 1 timme och kort vandring. Frukost och lunch ingår. 3-4 timmar till flygplatsen för vidare resa till Bali.
Dag 11
Frukost ingår. Sol och bad på Bali
Dag 12
Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår. Ubuds risterrasser och en inblick i vardagslivet på Bali. Buss till terrasserna ca 1,5 timmar.
Dag 13
Hemresa. Frukost ingår och måltider på flyget.
Dag 14
Ankomst Skandinavien.
Indonesien
Folkmängd 275 miljoner(2022)
Landets yta 1 904 600 km²
Valuta Rupiah
Religion Islam, protestantism, katolicism, "hindu-buddhism", inhemska stamreligioner.
Språk Officiellt språk är Indonesiska (bahasa indonesia, en form av malajiska). I övrigt ca 300 språk tillhörande austronesiska språkfamiljen, varav de största är javanska och sundanesiska. Övriga dominerande språk är achinesiska, balinesiska, batak, makassar, maduresiska och minangkabau.