Stora Kinaresanrundresa med Peking, Xian, Guilin och Shanghai
Dagsprogram
Stora Kina Vinterspecial med Harbin
Avresa den 5 januari 2025 och 18 januari 2026
Dag 1. Avresa mot Beijing/PekingEn spännande rundresa i Mittens rike börjar, med avresa från Skandinavien.
Dag 2. Himmelens tempel och välkomstmiddag i Peking
Vi anländer till Peking, den norra huvudstaden, och möts av din TEMAs reseledare som ledsagar oss till djupare insikter om Kina under de närmaste två veckorna.
Denna första dag besöker vi Himmelens tempel. Templet räknas som Kinas mest ansedda religiösa byggnad, ett arkitektoniskt mästerverk och ett av Unescos världsarv. Det var hit som kejsaren kom för att få förnya sitt mandat som Himlens Son, och rätten att få styra Kina. Det ligger i en av Pekings största parker och här kan man få uppleva ett härligt parkliv. I templets gamla korridor samlas framförallt äldre och spelar kort och övar på sina favoritinstrument.
På kvällen väntar en tidig, kinesisk välkomstmiddag. OBS programpunkterna kan komma i en annan ordning då ankomsttiden till Peking kan variera beroende på flygbolag och vilken flygplats flygbolagen landar på. Ibland ersätts middag med lunch om det passar programmet bättre.
Dag 3. Utflykt till Kinesiska muren
Dagens utflykt går till Kinesiska muren. Dess äldsta delar byggdes av olika hertigdömen redan under 600-talet f Kr. När sedan det kinesiska riket enades år 221 f Kr, under Qin Shi Huangdi, började sektionerna länkas ihop till en sammanhängande mur.
Det sägs att fler än 300 000 slavar arbetade med bygget under tio års tid. Idag mäter murens längd över 600 mil. Den är utan tvekan ett av världens underverk och det är få upplevelser i världen som går upp mot att få gå en promenad på Kinesiska muren.
Under dagen besöker vi även det luxuösa Sommarpalatset i Pekings nordvästra delar. Palatset har förstörts, men återuppbyggts under olika perioder. Idag minner det främst om kejsardömets sista dagar i början av 1900-talet. En period då änkekejsarinnan Cixi styrde och ställde bakom kulisserna. Hon trivdes väldigt bra i detta palatsområde som med sin sjö och alla paviljonger var en härlig tillflyktsort under de heta sommarmånaderna.
Denna kväll finns chans att uppleva det som kallas Pekingopera, eller jingju. Konstformen har sitt ursprung i Peking. Färgsprakande, stämningsrik, med mycket slaginstrument och gäll sång. Det är just här i Beijing du ska passa på att se en föreställning! Operakvällen är ett frivilligt evenemang som bokas och betalas direkt till TEMAs reseledare (Pris anges på plats i yuan). Angående operan är det osäkert när den kommer igång igen. Operan stängdes i samband med Covid och har ännu inte återupptagits.
Dag 4. Himmelska fridens torg och Förbjudna staden
Idag ser vi Himmelska fridens torg. Runt torget reser sig regeringsbyggnader, Folkets stora hall och Mao Zedongs mausoleum. Peking har varit Kinas huvudstad i över 700 år och är en märkvärdig plats. Trots det stora invånarantalet, mer än 20 miljoner, har vissa av de centrala delarna fortfarande bykaraktär. Den klassiska Pekingbebyggelsen med låga hus och innergårdar varvas med moderna skyskrapor. Tillsammans bildar de en kvadratiskt uppbyggd stad där Chang An-avenyn utgör pulsådern.
Himmelska fridens torg ligger i direkt anslutning till Pekings största sevärdhet, Den förbjudna staden. Området är cirka 72 hektar stort med imponerande palats, paviljonger och trädgårdar. Med visst vemod besöker vi det Inre palatset, som var kejsarens privata del och "fängelse för livet". Där levde han omgiven av en mängd konkubiner, prinsar, eunucker, präster och ministrar. Det kan nämnas att bara för mathållningen i Den förbjudna staden krävdes hela 5 000–6 000 kockar!
På kvällen är det dags för en kulinarisk höjdpunkt. Vi ska avnjuta Pekinganka, en maträtt med anor från tidigt 1200-tal. Kocken trancherar ankan direkt vid bordet. Ankan smakar bäst med vårlök, gurka och en söt sås i små vetepannkakor.
Dag 5. På egen hand i Peking
Hela dagen står till eget förfogande. Besök den berömda Sidenmarknaden eller Pekings gamla stadsdelar, Hutongerna. Man kan också hyra en taxi för en billig penning och se ännu mer eller shoppa bland de många välfyllda varuhusen.
TEMAs reseledare kan Peking och kan ge flera aktuella tips om kultur, shopping och mat.
Dag.6 Avresa till Harbin med snabbtåg.
Idag går resan norrut till vinterns Harbin. Resan tar ca 5 timmar med snabbtåg. Vi räknar med att anlända till detta vinterparadis under den sena eftermiddagen. Ombord på tåget får vi en medhavt lunchpaket. Vid ankomst till Harbin beger vi oss till vårt hotell för att check in och äta middag på kvällen.
Harbin har en intressant och brokig historia. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, blev Harbin en viktig stad på grund av byggandet av den transsibiriska järnvägen. Staden blev snabbt en kosmopolitisk zon som lockade många ryssar, vilket starkt påverkade stadens arkitektur och kultur. Denna ryska påverkan är fortfarande märkbar i stadens byggnadsstil och kyrkor.
Under tidigt 1900-tal kontrollerades Harbin tillfälligt av japanska styrkor, vilket också lämnade ett avtryck på stadens historiska landskap. Efter andra världskriget återfick Kina kontrollen över Harbin, och staden har sedan dess varit en viktig del av den kinesiska nationen.
Staden är kanske mest berömd för sin årliga is- och snöfestival, som är en av de största i sitt slag i världen. Festivalen börjar i januari och varar i cirka en månad, där enorma och spektakulära skulpturer av is och snö byggs upp, lockande besökare från hela världen. Frukost, matpaket till lunch och middag ingår idag.
Dag 7 Utflyktsprogram i Harbin med isfestival
Vi inleder dagen med frukost på hotellet. Därefter beger vi oss till Kinesiska Östra Järnvägsbron, ett sekellångt vittne till Harbins historia. Järnvägen byggdes i början av 1900-talet och lockade ryssar till Harbin via järnvägen. De tog med sig sin konst, kultur och religion. Denna tillströmning förvandlade Harbin till en knutpunkt och en smältdegel av olika etniciteter.
Vi fortsätter med en promenad längs Centralgatan. Under promenaden provar vi glasspinnar på Modern Hotel, en historisk byggnad från 1910-talet som är stadens äldsta lyxhotell, ofta beskrivet som Östens Versailles. Mer information finns på Modern Hotels webbplats (http://www.modernhotelharbin.com/info/).
Besöket fortsätter till den rysk-ortodoxa kyrkan Sankt Sofia, byggd 1907 och utvidgad 1932. Det var den största ortodoxa kyrkan i Fjärran Östern.
Till lunch äter vi på en restaurang som är särskilt känd för sin signaturrätt "Friterat fläsk i skopa", en engelsk översättning av den kinesiska rätten "Guo Bao Rou" (锅包肉). Denna rätt är en specialitet från det nordöstra kinesiska köket. Den består vanligtvis av tunna skivor fläsk som täcks i en tjock smet, friteras tills de blir krispiga och sedan serveras med en söt och sur sås.
Eftermiddagen ägnas åt ett besök i Is- och Snövärlden, en signaturplats för Harbins is- och snöfestival. Det är ett sagolikt landskap med isskulpturer, islabyrinter, iscyklar, snösporter och snöglidbanor.
Vi återvänder sedan till hotellet. Kvällen är fri för middag på egen hand. Frukost och lunch ingår idag.
Dag 8 Snöskulpturer och vintersimning
Vi ger oss av för att njuta av stadens snöskulpturexpo. Här får vi möjlighet att beundra intrikata och imponerande verk av snö. Därefter besöker vi den gamla synagogan i Harbin, som har en rik historia och nu tjänar som en konsertsal, där olika musikevenemang hålls.
Till lunch provar vi en lokal delikatess på en restaurang som specialiserar sig på nordöstra Kinas kök. Vi avnjuter "Nordöstlig bräserad gås i järngryta", en rätt där gåskött långsamt bräseras i en järngryta tillsammans med kryddor och örter. Det är en värmande och tröstande måltid som är perfekt för regionens kalla klimat.
Efter lunchen får vi se vintersimmning, en populär och uppfriskande aktivitet som oftast äger rum klockan 14.00. Denna traditionella sport drar modiga själar som dyker ner i iskalla vatten.
På eftermiddagen ser vi Nederländernas gamla konsulat, en byggnad med distinkt arkitektur som vittnar om Harbins internationella prägel under 1900-talets början. Vi fortsätter vår rundtur genom staden längs Östra och Västra Dazhi-gatan, där vi passerar flera historiska kyrkor. Vi ser en östortodox kyrka byggd av ukrainare, en kristen kyrka som ursprungligen var en samlingsplats för lutherska invandrare från Tyskland och, på andra sidan gatan, Jesu Heliga Hjärtas katedral som uppfördes av polska invandrare.
Efter en dag fylld av kulturella och historiska intryck återvänder vi till hotellet. Kvällen är fri för egna äventyr, där du har möjlighet att utforska Harbins kulinariska scen på egen hand.
Dag 9 Xian och stadsmur
Idag går resan med flyg(3 tim) till den forna huvudstaden Xian. Dalgångarna kring Xian är några av Kinas äldsta bebodda delar med lämningar ända från neolitisk tid 6 000 år f Kr. Under den mäktiga Tang-dynastin byggdes Xian ut till en schackrutemönstrad bosättning innanför de kraftiga stadsmurarna. Detta var en gång den östra huvudstaden utmed Sidenvägen, en blomstrande och öppen epok i Det himmelska riket. Få städer i Kina kan mäta sig med Xians arkeologiska arv. Men staden är också satt i rask modernisering och en process att göra staden “grönare” börjar märkas.
Under eftermiddagen bestiger vi Kinas kanske bäst bevarade stadsmur. Trots sin ålder är den tillräckligt bred för att rymma tvåfilig trafik.
Vårt boende i Xian, Grand Park hotell med sitt karakteristiska utsvängda kinesiska tak, ligger precis vid den södra stadsporten till den gamla stadsmuren. På kvällen är muren en enastående syn då den lyses upp av ett imponerande ljusspel. En fem minuters promenad tar dig innanför murarna till shoppinggatan Nandajie (Södra Storgatan), liksom till pubar och restauranger.
Dag 10 Terrakottaarmén
Terrakottaarmén, som bevakar Qin Shi Huangdis gravplats, är ett av världens märkligaste och mest betydande arkeologiska fynd. Fyndplatsen ligger cirka 30 km från Xian och upptäcktes av en slump 1974 när några bönder grävde en brunn. Kejsaren Qin Shi Huangdi lär ha beordrat gravbygget redan i början av sin regeringstid omkring år 246 f Kr. Till detta verk avdelade han hundratusentals arbetare och konstnärer som skulpterade den nästan 8 000 man starka armén i naturlig storlek. Vissa generaler är 1,95 meter höga. Hären har varit sin kejsare lojal och allteftersom man hittar fler soldater växer armén fram.
På kvällen har vi möjlighet att uppleva en oförglömlig uppvisning av Tangdans. Av de olika härskarätter som har regerat i Xian var Tangdynastin (618–907 e Kr) på många sätt den rikaste. Den dans- och musikstil som då utvecklades bär vittnesbörd om epokens stilfulla kultur. Denna kvällsutflykt bokas och betalas på plats direkt till TEMAs reseledare (pris anges på plats).
Dag 11 Shanghai
Idag flyger vi till östkusten och Shanghai. Staden med otaliga smeknamn och Kinas fönster mot världen. Under dagarna i här hinner vi med att bekanta oss väl med staden.
Vi börjar med att åka till det berömda promenadstråket The Bund, som ligger utmed floden Huangpu. Dess fashionabla stil är en produkt av kolonialtiden och än idag fungerar det som en magnet för både stadsbor och turister. Här låg gamla Shanghai Club med sin långa träbar, tullhuset med sin karakteristiska Big Ching-klocka, och inte minst Peace-hotell med sitt gröna pyramidliknande tak. Än idag spelas det jazz på det anrika hotellet. På andra sidan vattnet ser vi Shanghais nyaste stadsdel, Pudong, med fantastisk, futuristisk arkitektur som växt fram sedan 1990-talet. Här ligger några av Kinas och världens högsta byggnader. Över alla husen tronar Shanghai Tower med sina 632 meter. När ljusen tänds i denna skyline om aftonen blir det till ytterligare en dimension av Shanghai som inte får missas.
Denna kväll beger vi oss på en kulinarisk resa "söder om molnen", det vill säga till Yunnans kök. Provinsen i landets sydvästra hörn är känt för sin rika kultur och omväxlande natur. Här bor ett flertal olika etniciteter, vilket återspeglas i det varierade köket. Yunnan ingår därför inte i vare sig de fyra eller de åtta kinesiska kök man normalt delar in landet i.
För den som har mer ork efter en lång, innehållsrik dag och vill uppleva Shanghai "by night", erbjuds en extra båtutflykt efter middagen (om vädrets makter tillåter). Turen arrangeras av och tillsammans med vår lokalguide. Priset anges under resans gång och beror på tid/utflyktens längd och standard på båt.
Dag 12. Gamla stan och akrobater
Idag promenerar vi genom gamla stan till Yu-trädgården. Den beställdes och anlades av en välbärgad mandarin under Ming-dynastin. Vi befinner oss nu i de gamla kvarteren, där ett fullkomligt myller av smala gränder, tehus, och affärsprång möter oss.
Eftermiddagen är till eget förfogande. Ett område vi kan rekommendera är de gamla franska kolonialkvarteren, Taikang Lu. Låga byggnader inramar gårdar, torg och gränder i en arkitektur med tydliga europeiska influenser. Här är det lätt att fascineras av atmosfären med sina många gallerier, små boutiquer, caféer och restauranger.
Under en av dagarna i staden får du också en inblick i den förfinade konsten att framställa siden från silkesmaskar. Denna konst har bidragit till Shanghais framväxt som mode- och trendcentrum i dagens Asien.
Dagen avslutas med en imponerande akrobatikshow, som får dig att hålla andan mer än en gång.
Dag 13 Ledig dag i Shanghai och avskedsmiddag
Dagen är ledig för egna aktiviteter i Shanghai. Kanske blir det shopping på Nanjing-gatan? Vi kan också rekommendera ett besök på Shanghaimuseet, smakfullt inrett och överskådligt arrangerat med utsökt porslin från olika dynastier, tuschteckningar, brons- och silverföremål bland mycket annat. Kanske väljer du att göra en dagsutflykt till någon av de ”watertowns” som finns i utkanten av Shanghai. TEMAs reseledare har fler aktuella tips som lätt fyller dagen.
På kvällen träffas hela resesällskapet för gemensam avskedsmiddag. Vi summerar våra intryck och upplevelser från en innehållsrik resa.
Dag 14 Hemresa från Shanghai
Två veckor i Kina har kommit till ända. Fylld av nya kunskaper om Mittens rike, och kanske även med välfyllda resväskor, tar vi oss till Shanghais flygplats för hemresa till Skandinavien. Vi vill också gärna tipsa om en bra uppföljning till Kinaresan. Vi reser nämligen också till det andra Kina, dvs Taiwan.
Viktigt om resan
I grundpriset ingårFlygresa Peking/Shanghai t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.
TEMAs gruppstorlekFör TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Observera
Se till att ha namn, adress och telefonnummer till första hotellet tillgängligt vid ankomst till Kina, då det kan komma att efterfrågas i pass/tullgenomgång. Notera att alternativa hotell förekommer för vissa avresor.
Pass
Entrébiljetterna till flera av sevärdheterna förbokas med passnummer. Passuppgifterna måste stämma med vad som är inlagt i datasystemet i Kina. Det är av yttersta vikt att ni lämnar rätt passuppgifter till TEMA och att de är från det pass som kommer att användas under resan. Passet kommer att skannas när man går in till muren, Förbjudna staden, Li-kryssningen med flera platser. Om fel uppgifter angivits riskerar man att inte komma in på platsen.
Inrikesflyg
Flyg inrikes i Kina bokas lokalt av vår agent på plats. Flygbolag kan variera från en avresa till en annan beroende på tid, säsong och sträcka. Generellt gäller att incheckat bagage är begränsat till 1 bagage à 20 kg, plus 1 handbagage. Dessa flygbiljetter erhålles på plats i Kina.
På kinesiska flygplatser är det inte tillåtet att medföra vare sig alkohol, läsk eller vatten i handbagaget genom säkerhetskontrollen. Flytande mediciner får medföras men öppnas och kontrolleras av säkerhetspersonalen. Efter säkerhetskontroll kan man handla vatten, läsk och tullfria varor. I det incheckade bagaget får endast oöppnade flaskor (med alkoholhaltiga drycker) packas ner. Tändare eller magneter får inte heller medföras. Noggranna kontroller genomförs.
Bussarna i Kina är av god kvalitet, men håller inte alltid samma bekväma standard som i Skandinavien.
Observera angående tågresan
Tågresande i Kina innebär säkerhetsrutiner som nästintill liknar de på flygplatser. Vassa föremål och men även gasfyllda behållare, som till exempel spray for inte medföras oavsett incheckad väska eller handbagage.
Valuta
Kinesiska Yuan (CNY). Kina är extremt digitaliserat till egna betalningslösningar som Alipay. Alipay har fungerat bra att ladda ner och koppla till västerländska kort som Mastercard och Visa. Kontanter i CNY/yuan fungerar fortfarande bra som betalningsmedel. Västerländska kreditkort accepteras i mindre och mindre utsträckning men är fortfarande ganska accepterade i Shanghai. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Klimat
Nästan hela Kinas klimat styrs av monsunvindarna och under sommaren är luftfuktigheten hög. Under vintersäsongen kan dagarna vara kyliga . Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel och utrustning
Atmosfären på hotellen är relativt informell, även på de bättre hotellen. Under dagarna går du löst och ledigt klädd i oömma kläder. Det är viktigt att du har bra skor med låg klack och gummisula.
Utrustningen beror naturligtvis på årstiden. Under sommaren reser du i lätta och lättvättade bomullskläder. Hotellen har snabb och bra tvättservice. Under tidig vår och under hösten bör du ha ett ylleplagg samt rock eller kappa till hands. Regn kan förekomma, så ta med dig regnkläder och gärna ett paraply. Resväskan måste vara hållbar eftersom den ofta i samband med flygresorna utsätts för omild behandling. Det finns gott om shoppingmöjligheter, så det är nästan ofrånkomligt att du har med dig mer bagage på hemresan än vad du hade med dig på utresan. Det kan vara bra att ta med sig en extra, hopvikbar shoppingväska/bag. Våtservetter är en klar fördel att ha med sig för toalettbesöken.
Dricks
Dricks ingår ej i resans pris.
TEMAs reseledare samlar in 500 CNY per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.
Växling
Bankomater finns där man kan ta ut lokal valuta CNY. Vissa hotell har även växlingsmöjligheter för Euro och USD.
Visum
Visum krävs. Man kan söka individuellt eller gruppvisum för minumum 2 deltagare. Läs mer under visumfliken på startsidan för resan.
Vinterspecial till Harbin och snöfestivalen. Avgångarna till Kina i januari 2025 och 2026 är med is och snöfestivalen i Harbin. Under dessa avgångar ersätter Harbin Guilin/Ping An delen. Programmet i övrigt är detsamma och resans längd är det samma. Några fler måltider ingår i Harbinporgrammet.
Övrigt
För dig som vill läsa lite mer om Kina innan din resa kan vi rekommendera nedan böcker:
Det röda fältet
En roman som utspelas under 1920 och 30-talets kaos med fattigdom, banditer och japansk ockupation. Det är kärlek, grymhet och poesi mot en bakgrund av de oändliga fälten av mörkröd sorghum på Kinas landsbygd.
Vitlöksballaderna
Storslagen roman som har sin handling i nordöstra Kina där vitlöksodlarna gör uppror mot en totalitär och korrumperad byråkrati. Hyllad världen över men fördömdes i Kina pga sitt kontroversiella innehåll.
Ximen Nao och hans sju liv
Den rike godsägaren i Gaomi (Mo Yans födelsort), Ximen Nao skjuts ihjäl av upproriska bönder och förflyttas till dödsriket där underjordens härskare ska bestämma hans framtida öde. Hans dom blir att återfödas som diverse djur under de kommande femtio åren för att uppleva Kina efter revolutionen.
Vi kan också rekommendera annan litteratur från och om Mittens rike:
Den harmoniska revolutionen – Ulrika K Engström
Den siste kejsaren – Brian Power
Förste kejsaren av Kina – R W L Guisso
En röd hjältinnas död – Qiu Xiaolong (deckare i Shanghai miljö)
Shanghai Baby – Wei Hui (40 000 exemplar brända av kinesiska staten. Ung författarinna, sågs tidigt som en av landets mest lovande författarinnor. Den här bokens innehåll ansågs dock allt för vågat och frispråkigt.)
Vilda Svanar – Jung Chang