Indokina med Angkor, Mekong och Luang PrabangEn temaresa i Vietnam, Kambodja & Laos
Dagsprogram
Indokina
Dag 1. Avresa mot Indokina Avresa från Skandinavien.
Dag 2. Saigon, eller Ho Chi Minh-staden
Välkommen till vibrerande och myllrande Saigon, Vietnams ekonomiska nav där man genast får en känsla av att " det är här det händer". Skyskrapor skjuter upp på andra sidan Saigonfloden, och kontrasterar mot statyer av historiska vietnamesiska hjältekungar isolerade i någon rondell på en franskplanerad aveny. Motorcyklar, bilar, cyklister, och ambulerande gatukök trängs bland tropiska regnträd. Få platser i världen har en mer spännande gatubild än Saigon. Staden bär på en lång historia, från khmerbosättning till vietnamesiskt handelscentrum, fransk kolonialhuvudstad och den inverkan som amerikanarna hade under det som här kallas för det "Amerikanska kriget". På takterrasserna på hotell som Rex, Majestic och Caravell höll krigskorrespondenterna till under kriget och rapporterade från det som kallats “five o'clock follies”. Idag är Vietnamkriget historia och Vietnams ekonomiska under har gett landet epitetet den "nya draken", eller “den lilla draken i Kinas skugga".
I Saigon doftar det av nybryggt kaffe och från pho-köken, men här finns även det moderna vietnamesiska köket representerat, och mikrobryggerier som till exempel "Mörkrets Hjärta". Efter ankomst i Saigon kör vi förbi den gotiska katedralen – ett av Saigons landmärken, liksom det gamla postkontoret, som närmast har karaktären av en ålderdomlig järnvägsstation.
På kvällen bekantar vi oss med det vietnamesiska köket.
Dag 3. Saigon och Cu Chi-tunnlarna
Förmiddagen ägnar vi åt att besöka de berömda och beryktade Cu Chi-tunnlarna. Tunnlarna byggdes och utnyttjades av befrielserörelsen FNL före och under Vietnamkriget. Det är en upplevelse att se dessa kilometerlånga tunnlar, ibland byggda i tre våningar under jord med sov- och konferensutrymmen, sjukhus med mera. Vissa av tunnlarna byggdes rakt under de amerikanska baserna, vilket gav möjlighet till snabba attacker och försvinnanden.
Efter lunch återvänder vi till Saigon. Turen tar oss längs stadens anrika och franskinspirerade avenyer. Vi fortsätter med ett besök i det forna presidentpalatset, där de nordvietnamesiska stridsvagnarna som först bröt igenom de väldiga grindarna den 30 april 1975 fortfarande står kvar. Rundvandringen i palatset tar oss genom pampiga möteshallar och hemliga kommunikationsrum. Sydvietnam kapitulerade kort efter att palatset intogs,och staden bytte namn till Ho Chi Minh-staden. Före Saigons fall evakuerades nästan alla amerikaner i Saigon, tillsammans med mängder av sydvietnameser. Evakueringen blev känd som “Operation Frequent Wind”, den största helikopterevakueringen i historien.
Efter all krigshistoria avrundar vi dagen med att släppa av de som önskar på Ben Thanh-marknaden. En perfekt plats för att handla allt som är typiskt vietnamesiskt. Här finns allt från traditionella Ao-Daidräkter till vanilj- och hasselnötsrostat kaffe.
Dag 4. Mot Mekondeltat – de nio drakarnas flod-delta
Idag lämnar vi Saigon för det traditionella livet på landsbygden. Längs vägen ser vi flera av den speciella Cao Dai-sektens färgglada tempel. Vi besöker ett av dessa tempel. I boken “Den Stillsamme Amerikanen” beskriver huvudpersonen Fowler Caodaismen på följande sätt:
"Minst en gång om året firar Caodaoisterna en fest vid påvesätet i Tanyin, som ligger åttio kilometer nordväst om Saigon; det sker för att högtidlighålla ett eller annat befrielseår eller någon erövring eller till och med någon buddistisk, konfuciansk eller kristen fest. Kapitlet om caodaismen brukade alltid vara det populäraste i min redogörelse för besökande. Caodaismen som fanns på av en ämbetsman i Cochin, utgjorde en syntes av de tre religionerna. Påvestolen var belägen i Tanyin. En påve och kvinnliga kardinaler. Profetior per psykograf, Victor Hugo som helgon. Kristus och Budda blickade från katedralens tak ner på österländsk Walt Disney fantasi med drakar och ormar i technicolor."
Under vägen ser vi även risböndernas ständiga arbete. Cirka 40% av Vietnams markyta används till jordbruk, och Mekongdeltat är ett av världens största jordbrukssystem för risodling. Vid orten Cai Be kommer vi till en av Mekongdeltats flodarmar, Tien Giang eller den övre Mekongfloden.
Under tusentals år har olika sorters båtar varit deltafolkets enda transportmedel, eftersom flodarmarnas varierande vattennivåer omöjliggjort ett stabilt vägnät. I deltat finns flera öar, kända för sina högkvalitativa odlingar av drakögonfrukten, och för sin produktion av godsaker som tex rispopkorn och kokostoffée.
Vi fortsätter med en traditionell flodbåt och tar del av livet kring floden. Innan vi reser vidare äter vi lunch i trädgården hos en familj. Bussen tar oss över den lägre Mekongfloden. Vi kör vidare med buss till Can Tho, där vi checkar in för natten. Can Tho är lite av Mekongdeltats huvudstad och en av landets mest expanderande städer. På kvällen kan man söka sig in till centrum för att hitta någon trevlig flodnära restaurang eller ta pulsen på livet i en helt genuin, vanlig vietnamesisk stad.
Dag 5. Flytande marknad Cai Rang och vidare mot Chau Doc
Relativt tidigt på morgonen tar vi oss med båt till den flytande marknaden i Cai Rang, en oförglömlig upplevelse. Båtägarna hänger upp frukter och grönsaker på bambustänger för att alla ska kunna se deras prima varor. Vi kör sedan med buss djupare in i Mekongdeltat.
När vi kommer fram till Chau Doc tar vi oss ut på Bassacfloden till en kattfiskfarm. Kattfisk är en av Vietnams stora exportvaror. Vi fortsätter till en by där chamfolket bor. I den lilla Chambyn möter vi ett muslimskt samhälle. Chamerna är ett av Sydostasiens stora kulturbärande folk, men under 1300 -1400- talen åts deras kungarike sakta men säkert upp av vietnameserna. Chamerna finns nu utspridda i länder som Kambodja, Vietnam och Malaysia.
Dag 6. Med båt till Phnom Penh
Dagens slutmål är Phnom Penh, Kambodjas huvudstad. Resan med båt på Mekongfloden, går genom mycket vackra omgivningar och beräknas ta ungefär fyra - sex timmar inklusive tid för pass och visumhantering. Tänk på att förbereda US-dollar i rena, hela pengar för visumet.(Läs mer i visumsektionen). Resan går med Hang Chau speedboat.
Mekongfloden börjar högt upp i Himalayabergen i Tibet på 5100 meters höjd, där den vilt stormar genom raviner 85 kilometer österut, sedan går den söderöver och letar sig ned 2000 meter i höjd. Den rinner efter det 120 mil till genom södra Kina. Floden utgör sedan en 200 kilometer lång gräns mellan Myanmar och Laos. Sen når floden till den Gyllene Triangeln, och sedan är det den lägre Mekong som rinner genom Laos till Luang Prabang. Sedan breddas floden och blir upp till fyra kilometer bred och så djup som upp till 100 meter med 4000 öar. Vid Khonefallen i södra Laos är floden inte längre farbar. Vattenmängden som passerar, genom dessa fall är lika hög som i Niagarafallen. Kambodjanerna får 60 % av sitt totala proteinbehov från fisk från Mekongfloden. I floden finns några av världens största sötvattensfiskar. Mekong fortsätter in i Vietnam där den breddas ytterligare och får namnet de nio drakarnas flod. Till sist rinner floden ut i Sydkinesiska sjön.
Man kan tydligt se hur landskapet ändras från befolkningstät I Vietnam till stora arealer av risfält utan lika många bosatta människor på den kambodjanska sidan. Risböndernas cylinderformade hattar blir till runda hattar eller till kramas(khmernas huvuddukar). Välkommen till khmerernas rike!
Phnom Penh blev huvudstad redan 1453, då Angkor föll för siamesernas angrepp. 1863 utropade fransmännen åter staden till kungasäte och huvudstad i sitt koloniala lydrike. Vackra, palatsliknande byggnader i fransk kolonialstil och ofantliga arkitektoniska skatter från det gamla khmerriket blandas med fallfärdiga hus och bostadskvarter. Samtidigt som skyskraporna växer fram i ett raskt tempo.
I Phnom Penh äter vi lunch innan vi tar oss an den mörka och skrämmande nutidshistorien. När de Röda Khmererna tog makten 17 april 1975 inledde en av historiens mest makabra regimer sina utrensningar. Röda Khmererna ställde barn mot vuxna, kvinnor mot män och framförallt stad mot landsbygd. De kambodjanska städerna tömdes under förevändning att amerikanarna skulle bomba städerna. Stadsbefolkningen uppmanades att packa för tre dagar. Det blev för de som överlevde hela tre år, åtta månader och 20 dagars frånvaro.
År noll hade börjat, marknader, religion och mode, allt upplöstes.
En mystisk rörelse, Angkar som betyder organisationen, hade kontrollen och rensade ut alla de som på minsta sätt kunde utgöra ett hot. En mer paranoid regim får man leta efter. Hela befolkningen blev objekt för ett makalöst jordbruksexperiment där man helt utan moderna metoder hoppades upprepa det gamla Angkorsväldets framgångar med flera risskördar om året.
Vi besöker fängelset Toul Sleng som tidigare var en gymnasieskola. Här torterades kanske så många som 20 000 påstådda sk.kontrarevolutionärer bakom två lager med elektrisk taggtråd och korrugerad plåt. Här tvingades bekännelser fram av alla, skyldig som oskyldig. När man torterats nästan till döds kördes man till Killing Fields där man fick gräva sin egen grav. På Dödens Fält ser du också ett gripande monument innehållande benrester och kranier av brutalt avrättade, från barn till åldringar. (Se filmen The Killing Fields med John Malkovich för en bakgrund till den denna avgrundsmörka epok i Kambodjas historia.)
De grymheter som Kambodjas folk fick utstå fram till 1979 tillhör några av världshistoriens värsta brott. Röda Khmererna fördrev och avrättade förmodligen mer än två miljoner människor. Kambodja har idag en ung befolkning där de flesta är födda efter 1979. Phnom Penh av idag försöker bli en av Sydostasiens nya metropoler.
Kvällen har du till eget förfogande. Phnom Penh av idag har mycket att erbjuda och det finns gott om cafeer och trevliga takbarer att ta en drink. Gå ned utmed flodpromenaden för att komma nära det gamla Phnom Penh, eller njut en drink på Raffles Le Royal och Elefantbaren där.
Dag 7. Phnom Penhs höjdpunkter
Stadsrundtur i Phnom Penh. Under kung Sihanouk byggdes Phnom Penh ut för att bli en värdig huvudstad. Breda boulevarder, parker och mycket Art Deco inspirerade monarken.
Idag blickar du ut över huvudstaden från Wat Phnom, en konstgjord kulle med ett tempel som berättar legenden om Phnom Penhs grundande.
Vi ser Phnom Penhs arkitektoniska stolthet. Kungapalatset med sin silverpagod och imponerande sal för den viktiga “smaragdbuddhan”. Namnet silverpagoden har den fått tack vare alla de silverplattor som pryder golvet golvet därinne. Sammantaget är det hela 5329 silverklinkers och de väger 1,125 kilo styck. Oljelamporna i taket är från Frankrike. Sedan ser man över 1600 gåvor från olika länder. Härinne står också en 90 kilos guldbuddha med båda händerna vända utåt. Buddhan pryds av 2086 diamanter, den största i pannan väger hela 25 karat. Bakom buddhorna står kungens bärstol som är täckt med 23 kg guld. Det krävs åtta personer för att bära den.
På nationalmuseum får vi en introduktion till khmerneras förmåga att skulptera och en utmärkt bakgrund till Angkorepokens konstskatter. Museet hyser inte mindre än 5000 föremål i en smakfull byggnad designad i klassisk khmerarkitektur. Beroende på avgång så kan programmet vändas så att vi gör palatset och Wat Phnom första dagen Phnom Penh istället.
Dag 8. Kambodjas landsbygd, friterade spindlar i Skuon och Sambor Prei Kuk
På morgonen kör vi norrut mot Siam Reap. På vägen stannar vi till i Skuon som ligger 55 km norr om Phnom Penh. Staden är känd främst för att invånarna här äter spindlar. Dessa spindlar blev vanliga på menyn under de röda khmerernas brutala regeringstid när mat var bristfällig och svälten utbredd. När det gäller spindlarna själva, de är stora, svarta och håriga, De lever under jorden och jägare frestar dem med bete innan de fångar dem. Efter en genomsnittlig fångst på runt 200 spindlar eller så, säljs de till försäljare som friterar dem. Benen och huvudet äts först, att sluka den stora magen är ett personligt val. Många av lokalbefolkningen hävdar att magen är den bästa delen.
Senare under dagen får vi en introduktion till några av de för-angkorianska templen i Sambor Prei Kuk. De utgör definitivt de vackraste exemplen från förangkoriansk tid och är daterade till ca 615-650 efter kristus. Här stoltserar mer än hundra tegeltempel utspridda i den frodiga vegetationen i det som antagligen var huvudstaden i Chenla - riket. Tempelstilen anses ha lagt grunden för det vi ser från den Angkorianska eran och är ett världsarv på UNESCOs lista.
Efter ankomst till Siem Reap väntar en stor upplevelse med Phare Cambodia Circus show på kvällen. Cirkusen grundades av flyktingar under Röda Khmerernas era. Phare cirkusen har hjälpt 100-tals khmerer komma över trauman genom utövandet av skådespel. Föreställningen är en vägledning genom det moderna livet i Kambodja där vi får uppleva både sång, dans och inte minst akrobatik.
Dag 9. Heldag i Angkor med Ta Prohm, Bayon, Angkor Wat och gondoltur i vallgraven.
Angkor är ett vidsträckt område. Här finns praktfulla byggnationer, som likt ädelstenar smyckat djungelns grönska i över tusen år. Angkor var under flera hundra år en stormakt i Sydostasien.
När den franska orkidéexpeditionen på 1800-talet fann Angkors tempel övervuxna av djungel lät man ett tempel, Ta Prohm, förbli i det tillstånd man fann det. Vid åsynen av detta tempel är det lätt att förstå dessa franska botanikers häpnad. Upptagna av att bestämma orkidéer och fjärilar i den djupa djungeln upptäckte de plötsligt leende ansikten, gudomliga stenfigurer och altare. Magin framhävs av att allt är inlindat i och till hälften dolt av de jättelika trädens mer än fyrtio meter långa luftrötter.
Ta Prohm är templet som blivit känt genom Angelina Jolie och filmen Tombraider. Det sk djungeltemplet.
Den forna miljonstaden Angkor Thoms mäktiga, sju meter höga stadsmurar med vakttorn skyddade världens då största stad. Väldiga, ringlande Nagaormar flankerar bron över vallgravarna liksom den gamla kungastadens mest betydelsefulla tempel, Bayon.
Khmerernas arkitektoniska skicklighet manifesteras bland myllret av terrasser och trappor, där konstrika system förbinder dammar och kanaler. Byggnaderna är dekorerade med hundratals milt leende ansikten som tycks blicka ned på besökarna. Buddhistmunkar sitter gärna här i meditation.
Den mest berömda tempelklenoden, Angkor Wat, helgades åt kung Suryavarman II. Han ansåg sig vara en inkarnation av hinduguden Vishnu. Ingången till Angkor Wat är imponerande – du närmar dig helgedomen på en 350 meter lång stenbro över den enorma vallgraven. Det centrala tabernaklet pryds av en över 600 meter lång basrelief, en av världens längsta.
Om vädret tillåter avslutas dagen med en solnedgångstur i en mindre gondol i Angkors vallgrav där dryck serveras och en chans ges att kontemplera över Angkors storhet och njuta solnedgången.
Dag 10. Luang Prabang i Laos
Avkopplande förmiddag, varefter vi lämnar Kambodja och flyger till Laos och världssarvstaden, tillika tidigare huvudstaden, Luang Prabang.
Det gamla namnet på Laos var Lang Chang, vilket betyder "De miljoner elefanternas land". Luang Prabang andas stillhet och ro, samtidigt som staden glänser av prakt. Härifrån styrde de laotiska kungarna landet i sex hundra år från 1353. Luang Prabangs arkitektur är en utsökt korsning av indo-kinesisk fransk kolonialstil, blandat med de gyllene laotiska templen med sina röda tak.
Belle époque var den tid (omkring 1890–1914) då fransmännen levde i en tid av sorglös framtidsoptimism, och uppförde monument därefter. Det var då franska operahus blev landmärken i indokinesiska huvudstäder. Luang Prabang har dock inget av Saigons eller Hanois storslagenhet, utan snarare smälter det franska in i den miljö som redan finns här med kuperade berg och guldglittrande tempel med låga, svepande, överlappande och utskjutande tak.
I Luang Prabang introducerade fransmännen nya byggmaterial såsom tegel och keramiktak. Huvudsakligen var arkitekturens syfte att skydda innehavaren från stark sol och kraftiga monsunregn. Husen har ofta ordentliga utstående tak, långa smala fönster, franska verandor och balkonger samt imponerande entréer.
Det var stora rymliga hus som var i behov av flera tjänare, kockar och trädgårdsmästare. Ett av exemplen på tänkandet under ”belle époque” var att taken skulle vara var lika höga i ett rum, som rummet var brett. Fönstren täckte totalt en tredjedel av ytan. Den här stilen blandades med typiska laotiska motiv och idéer, och en intressant indokinesisk ”hybrid” utvecklades.
Luang Prabang har varit ett världsarv sedan 1995 och det är de 34 bevarade templen(fanns över 60 från början) samt de 443 ”civila” byggnaderna som utgör världsarvet.
För fransmännen var Laos ett Shangri-la med mjölk och honung där. Det är hög charmfaktor i Luang Prabang - nästan lite overkligt att befinna sig på en plats där det från cafeerna doftar från nyrostat kaffe och varma baguetter, och höjer man blicken häpnar man över pagodernas guldglänsande torn och tinnar.
Dag 11. Nam Ou och Pak Ou grottorna
Under förmiddagen njuter vi en kryssning på Mekong där grönklädda berg stupar brant ner i floden och här och där flyter vi förbi små lokala byar utmed strandkanten. Här flyter Mekong genom bergslandskapet och floden trafikeras av de typiska, långsmala laotiska passagerarbåtarna. Laos saknar kust så Mekong är landets verkliga livlina. Vi går iland vid de heliga Pak Ou grottorna som hyser en fascinerande blandning av Buddhor från olika århundraden.
Idag besöker vi även ett av de ovärderliga monumenten i denna UNESCO - skyddade stad, nämligen Wat Xieng Thong. Luang Prabang har många tempel man kan besöka men samtidigt är det en stad man helt enkelt bara vill njuta atmosfären i.
Kanske tar du dig upp till toppen av stadens utsiktspunkt Mount Phousi för en ljuvlig solnedgångsutsikt över Mekong.
Dag 12. Höghastighetståg från Luang Prabang till Vientiane (ca 2 timmar)
I det tidiga morgondiset vandrar munkarna i sina saffransfärgade dräkter och gör sin dagliga matinsamling, allt medan lokalbefolkningen handlar färska råvaror på de livliga marknadsplatserna. Att ge mat till munkar är en viktig meritskapadande ceremoni i theravadabuddhistiska länder. Detta upplever vi från första parkett.
I Luang Prabang ser vi även the museum of Traditional Arts and Ethnology. Här får man en kulturell inblick i vilka folkslag som bor i Laos och deras dräkter och traditioner.
Vi reser sedan till huvudstaden Vientiane med ett semi- höghastighetståg. Laos landskap består av teakdraperade berg och djupa dalar, och landsbygden är väldigt intagande. Före byggandet av den här 422 kilometer långa linjen som invigdes i december 2021 så hade Laos bara sju kilometer med järnväg.
Vientiane, som fått ett franskklingande namn(heter egentligen Vienchang), är regionens minsta huvudstad. Här bor ca 10% av landets befolkning. Ställer man Vientiane mot grannländernas huvudstäder är staden liten, men jämfört med de andra städer som finns i Laos så är den hektisk och trafikerad.
I Vientiane avslutar vi vår rundresa med en stadsrundtur där vi bland annat får se den märkliga “vertikala landningsbanan”, Patuxai. Stadens egen triumfbåde. Rykten säger att pengarna egentligen skulle gått till ett flygfält men det blev inte riktigt så. Så den här triumfbågen uppfördes i stället under 1960-talet.
I Vientiane besöker vi dessutom That Luang som är stadens heligaste stupa och är ett karaktäristiskt landmärke för Vientiane. Här firas de viktigaste festivalerna och tornet har en historia som går tillbaka till 1566.
Beroende på tågtider från Luang Prabang gör vi stadsrundturen dag 12 eller 13.
På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag.
Dag 13. Egen tid i Vientiane
Tid till eget förfogande fram till avresan med flyg Vientiane -Bangkok.
Dag 14. Hemkomst
Fyllda av intryck från Indokina landar vi på hemmaplan i Skandinavien.
Viktigt om resan
I grundpriset ingårFlygresa till Saigon och retur från Vientiane till Skandinavien, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.
TEMAs gruppstorlekFör TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Observera
Flygresorna inrikes och regionalt bokas lokalt av våra samarbetspartner på plats. Biljetterna till dessa flygningar erhålls på plats. Vid incheckning för avresa från Skandinavien rekommenderar vi att du har resans dagsprogram/dagbok tillgängligt för att kunna visa hur och vilken dag du lämnar Vietnam. Detta då visumfritt uppehälle i Vietnam för Skandinaviska medborgare är 45 dagar.
Maxvikt för incheckat bagage på regionalflygen är 20 kg och endast ett (1) incheckat bagage per person. I tillägg till detta ett handbagage. Observera dock att för tågresan mellan Luang Prabang och Vientiane så är totalvikten för handbagage och resväska 20 kg tillsammans. Man kan inte ta med flaskor med alkohol, hårmousse och hårspray ombord på tåget. Inte heller fickknivar eller elektroniska cigaretter. Möjlighet finns att skicka vissa produkter från Luang Prabang till Vientiane med budfirma. Båtresan mellan Chau Doc och Phnom Penh opereras av rederiet Hang Chau. De sköter även visumhanteringen för Kambodja. Får ni frågan hur ni lämnar Vietnam så är det alltså med Hang Chau speedboat.
Valuta
Vietnam: Dong (VND).
Kambodja: Riel (KHR).
Laos: Kip (LAK).
I resan ingår måltider enligt dagsprogrammet, övriga måltider samt måltidsdrycker betalar du själv. I Vietnam föredrar man att använda dong, USD fungerar bra i Kambodja och Laos. Tänk på att ha hela, rena och så nya sedlar som möjligt. Ofta vägrar man att ta emot slitna, lätt trasiga sedlar. En miljon dong kan vara lämpligt att växla till sig för vistelsen i Vietnam.
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras på hotell och finare restauranger. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Hotellen, vi försöker ha samma hotell konstant. Men lokala evenemang och annat kan göra att hotellen kan variera från avresa till avresa. Dock håller vi samma standard.
Klimat
Vietnam, Kambodja och Laos har ett tropiskt klimat med regnperioder.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel
Ta gärna med dig lättare regnkläder, ett paraply och en varmare tröja. Tröjan kommer till nytta i Luang Prabang och på starkt luftkonditionerade platser. Men mestadels gäller att man bäst klär sig i svala, luftiga plagg med lång ärm, som skyddar mot stark sol och även mot insekter. Packa lätt. Tvättservicen på hotellen är snabb och bra.
Ta med ombyte till middagar. Klädkoden även på de bättre hotellen mycket informell. Ta även med badkläder, då de flesta av hotellen har pool. Under besöken i palatset i Phnom Penh, Killing Fields och Angkor skall man ha knälånga plagg, och överplagg med ärm.
Våtservetter för toalettbesök och även handsprit är en stor fördel att ha med.
Dricks
Dricks ingår inte i resans pris. Beräkna 80 USD per person för lokalguider, chaufförer, gemensamma måltider och bagagehantering. TEMAs reseledare samlar ihop detta vid ankomst och portionerar därefter ut till berörda personer under resans gång.
Visum
Kostnad för visum tillkommer. Visum till Kambodja ordnas på plats. Vietnam och Laos(sedan 2024 krävs inget visum under 15 dagar)Läs mer under fliken visum.
Övrigt
Ibland kan det ske tillfälliga förändringar i dagsprogrammet med anledning av helgdagsfirande i Sydostasien. Ändringar kan särskilt komma att ske kring det kinesiska nyåret, vietnamesiska Tet och laotiska festivaler. För vissa sektioner av resan behöver vi stiga på båtar i Mekong där ombordstigning och avstigning medför att gå i en del trappor både upp som ner.
För vissa avgångar kan väntetiden i Bangkok för hemresan från Bangkok bli längre än fem timmar. Det går att boka Miracles lounger på Suvarnabhumi flygplats online på webben för tex tre timmars vistelse.
Tag gärna med en vattenflaska för re-fill.
Vill man ha en längre resa där även Thailand ingår så har vårt systerbolag Jambotours en jubileumsresa till Thailand, Laos, Kambodja, och Vietnam. Resan går den 15 februari 2025. Läs mer om den här:https://www.jambotours.se/resa/jubileumresa-till-sydostasiens-skattkammare/