Nordiska medborgare behöver ej visum.
Observera att de flesta länder kräver att passet ska vara giltigt minst sex månader efter inresa.
Kreta är Greklands mest mångsidiga ö. Här vandrar vi omgivna av majestätiska berg över högslätter, genom olivlundar och Agia Iriniravinen och längs den dramatiska sydkusten. Landskapet smyckas av johannesbrödträd, myrten, storaxträd, mastixbuskar och ett rikt fågelliv. Vi känner örtdofter, provsmakar olivolja och går till stranden vid Elafonissi.
Länder: Grekland
Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 3, utmanande
Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: 15-22 personer
Visum krävs: Nej
Svårighetsgrad: +2 av 3.
Dag 3. Vandring i Agia Irini-ravinen
Västra Kretas majestätiska bergskedja, Lefka Ori, genomskärs av ett trettiotal djupa raviner. Bergen har i alla tider varit en tillflyktsort under svåra tider. Höga bergsväggar sluter sig tätt och har gett såväl människor som växter och vilda djur skydd. På smala vägar färdas vi söderut, genom öns apelsindistrikt, mot byn Agia Irini. Här början den nio kilometer långa ravinstigen. Den vindlar sig fram omgiven av cypresser, pinjeträd, plataner och rosenlager. I luften känner vi dofter från timjan, kyndel och salvia. Agia Irini-ravinen är inte lika omtalad som den längre Samariaravinen, men minst lika vacker. Dessutom upplever vi naturen mer ostört. Hit är det nämligen inte många som hittar, och i stillheten kanske det blir just här vi har turen att se en gåsgam segla högt uppe i skyn. Med stor sannolikhet kommer vi att bocka av arter som alpkråkor, klippsvalor och rödhuvade törnskator.
Vandringen i Agia Irini har många skuggiga partier, men vi rekommenderar ändå både solkräm och vatten. Där ravinen öppnar sig för den varma solen väntar bussen på att ta oss vidare mot Kretas södra kust. Sent på eftermiddagen är vi framme vid Libyska havets strand och det lilla kustsamhället Paleochora där vi stannar i fyra nätter.
Svårighetsgrad: 2 av 3.
Dag 4. Vandring längs sydkusten till Sougia
Idag väntar veckans längsta vandring på cirka 13 kilometer. Eftersom det delvis bär uppför har vi användning av bra vandringskängor och god kondition. Vi arbetar oss upp en bra bit ovanför kustlinjen längs stigar i hedlandskapet, så kallade frygana. Längs vägen passerar vi små havsvikar och snår av tagg-ginst och ljung. Snart når vi en platå där man vid klart väder skymtar ön Gavdos, Europas sista utpost mot Afrika.
Nere vid stranden i Lisos dukas dagens picknick upp. Här omges vi av antika ruiner och stora johannesbrödsträd. Lisos är en forntida kurort, ett antikens spa, som blev rikt och välmående av de gåvor som skänktes till ortens tempel av hjälpsökande pilgrimer. Under sin storhetstid var Lisos vida känt för sitt helande vatten. Än idag kan vi fylla vattenflaskor med friskt och gott källvatten här.
Svårighetsgrad: 3 av 3.
Dag 5. Till Elafonissi-stranden
Kretas karga sydkust bjuder på storslagna vyer. Dagens vandring går på upptrampade getstigar och är drygt tio kilometer lång. Leden vindlar ömsom fram högt över brusande bränningar, ömsom längs vassa klippor eller inbjudande stränder. Bergen reser sig högt mot skyn och med lite tur ser vi den sällsynta lammgamen, som häckar här.
Efter att ha vandrat förbi mastixbuskar och oleandersnår når vi så småningom en skog av uråldriga enträd. Deras knotiga profiler har formats av storm och torka. Strax därpå är vi framme vid vandringens slutmål, Elafonissi.I århundraden har denna trakt legat öde. Bristande tillgång på vatten och hotet från pirater har hållit även de mest djärva kretensarna borta. Stranden här blir ofta framröstad som en av världens finaste, med sin rosaskimrande sand och sitt kristallklara vatten. Elafonissi är egentligen en liten ö som hänger samman med stranden genom ett grunt sandrev strax under vattenytan. När havet är lugnt kan man lätt promenera genom vattnet ut till ön.
Med lite tur ser vi den lilla kretensiska grönfläckiga paddan, med ett mönster som påminner om militärt kamouflage. Vissa biologer menar att dessa paddors dna skiljer sig så mycket från släktingar på fastlandet att de borde räknas som en skild underart. Ön är också häckningsplats för en annan reptil, Karettsköldpaddan.
Tid för ett dopp i havet finns det förstås också! De som vill tillbringa ännu mer tid på stranden kan välja bort dagens vandring. I så fall följer de med bussen till Elafonissi redan på förmiddagen och väntar på resten av gruppen där.
Svårighetsgrad: 3 av 3.
Den som önskar en ledig, vandringsfri dag i vackra Elafonissi kan följa med bussen på morgonen för att lämna av vandrarna och sedan åka direkt till Elafonissistranden dit vandrarna når på eftermiddagen. Vid Elafonissi finns tavernor, den vackra stranden och sköna bad.
Dag 6. Vandring till kusten i Anydri-ravinen
Efter frukost tar bussen oss till byn Azogires på 400 meters höjd. Dagens vandring börjar under ett stort vintergrönt platanträd, ett av de få som växer på Kreta. I närheten ligger ett anrikt kloster som tillägnats de 99 kyrkofäderna. Här gör vi ett kort besök för att uppleva atmosfären och få höra lite om klostrets historia.
Vi vandrar på stigar som slingrar fram över grönskande sluttningar, med vida utsikter över bergen och havet vid horisonten. Efter att ha passerat den lilla byn Anydri fortsätter vi ner i en ravin med samma namn. Den leder hela vägen ner till en strand vid havet. Här dukas dagens picknicklunch upp med vågornas brus som ljudkuliss. Efter lunchen strosar vi tillbaka till Paleochora utmed havet, vilket tar omkring en timme.
Svårighetsgrad: +2 av 3.
Dag 7. Vandring från Sirikari till Polirinia
Efter frukost lämnar vi Paleochora och bussen tar oss ett stycke upp i bergen. Dagens vandring på ungefär sex kilometer utgår från den lilla byn Sirikari. Vi vandrar genom betesmarker ner mot en porlande bäck som kantas av platanträd och rosa oleanderbuskar. På våren blommar perenna orkidéer i den kalkrika, ännu inte plöjda, marken. De växer bokstavligen mitt i stigen. På hösten ses rosa cyklamen och vit vajande sjölök. Omgivningens klippväggar är perforerade av håligheter som är utmärkta häckningsplatser för bland annat korp, hökörn och gåsgam.
Vandringen slutar i byn Polirinia. På en högt belägen taverna njuter vi av utsikten och något läskande under skuggande vinrankor.
Bussen tar oss vidare mot Chania. På vägen passerar vi ett av Kretas vindistrikt. Redan för fyratusen år sedan odlade de gamla minoerna druvor och drack vin. Idag framställs allt fler utmärkta viner på Kreta, både röda och vita. Chanias egen retsina (Retsina Chanion) räknas som en av Greklands bästa.
I Chania bor vi på ett centralt beläget hotell, strax utanför den gamla stadskärnan. Avskedsmiddagen avnjuter vi i stadens allra mest charmiga kvarter vid den venetianska hamnen.
Svårighetsgrad: 2 av 3.
Dag 8. Hemresa
Idag är det dags att återvända till Skandinavien. De som flyger sent på dagen hinner utforska Chanias gamla stad på egen hand, göra en utflykt till någon av öns sevärdheter eller njuta av ett bad i Medelhavet.
Vi passar på att tipsa om den östra delen av ön; där vi också har fina vandringar!
Dag 1
Flyg Skandinavien – Chania. Busstransfer till Chania, ca 25 km. Två övernattningar på hotell i Chania.
Dag 2
Vandring från på halvön Akrotiri, från klostret Gouvernetou till Stavros, 10 km. Frukost, lunch och middag ingår.
Dag 3
Chania – Paleochora, buss ca 70 km. Vandring i Agia Irini-ravinen 9 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Fyra övernattningar i Paleochora.
Dag 4
Vandring Paleochora – Sougia, 13 km. Frukost och picknicklunch ingår.
Dag 5
Vandring till Elafonissi, 10 km. Frukost och picknicklunch ingår.
Dag 6
Vandring i Anydriravinen, 8 km. Frukost och picknicklunch ingår.
Dag 7
Paleochora – Chania, buss ca 70 km. Vandring vid Sirikari, 6 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Chania stad.
Dag 8
Transfer till Chanias flygplats. Flyg Chania – Skandinavien. Frukost ingår.
Flyg t/r från Stockholm, Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Köpenhamn, Göteborg till Chania. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.
Ankomst
Samling för rundresans deltagare sker på ankomstflygplatsen där TEMAs reseledare möter upp. Vid vissa resor kan olika flygförbindelser innebära väntetid tills hela gruppen är samlad.
Avbeställningsskydd
Resenären kan skydda sig mot avbeställningskostnad för resa genom att vid bokning teckna det avbeställningsskydd som TEMA erbjuder – läs mer HÄR.
Bussar
Bussarna är anpassade efter gruppens storlek och hyrs in från lokala, välrenommerade företag som håller en för landet god standard. Långfärdsbussar, som vi ofta använder här hemma, saknas ibland, och i vissa fall används mindre bussar eller jeepar för att nå mer svårtillgängliga områden. För att ge alla en rättvis upplevelse roterar vi sittplatser dagligen utan undantag, vilket informeras om vid resans början.
Dricks
Dricks ingår ej i resans pris till gemensamma måltider, dricks till chaufförer och lokalguider etc. I stället rekommenderar vi dig att räkna med 15 EUR per person. För att göra detta så smidigt som möjligt betalar ni detta på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.
Försäkring
Det är mycket viktigt att vara riktigt försäkrad och TEMA rekommenderar Solids reseförsäkring – läs mer HÄR.
Gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA.
Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Klimat
I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och ymnigare nederbörd kan förekomma.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns tillgängliga på exempelvis yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.
Tag med badkläder då vissa hotell har pool (öppna från mitten av maj månad). Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.
Pass, visum & vaccinationer
Nordiska medborgare behöver ej visum.
Passet måste gälla minst 6 månader efter beräknad hemkomst.
Tidsskillnad
Svensk tid +1 timme.
Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras generellt i större butiker. Uttagsautomater finns.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Vandring på Kreta – Utmanande och givande äventyr
Vandring på Kreta är en unik upplevelse som kombinerar vackra landskap, historiska omgivningar och fysiska utmaningar. Kretas landskap är kuperat, och stigarna går sällan på helt plan mark – ofta är de steniga och går uppför eller nerför. Detta kan vara krävande för personer med problem i leder eller rygg.
Om du har normal till god kondition är du väl rustad för att klara av dessa vandringar och njuta av Kretas storslagna natur och historia. Dag 6 är särskilt utmanande, med cirka sex timmars vandring i både brant uppförs- och nedförsterräng.
Under sen vår och tidig höst kan temperaturerna bli höga, vilket gör det extra viktigt att vara väl förberedd. Med rätt utrustning och inställning blir vandringen både säker och njutbar.
Västra Kreta erbjuder ett flertal högkvalitativa vandringsalternativ. Om någon planerad vandring av någon anledning inte fungerar för gruppen, kan våra erfarna reseledare ersätta den med ett likvärdigt alternativ.
Med vackra vyer, ett rikt kulturlandskap och professionellt stöd ser vi fram emot att ge dig en minnesvärd vandringsupplevelse på Kreta!
Du bör ha god kroppskontroll även i ovana situationer, till exempel när du behöver ta stöd med händer och armar. Det är också viktigt att du inte lider av höjd- eller stupskräck, då vissa partier av vandringarna kan vara exponerade.
På grund av värmen är det nödvändigt att bära med sig tillräckligt med vatten – minst 1,5–2 liter per person. Vi rekommenderar att komplettera med elektrolyttabletter för att återställa kroppens salt- och mineralbalans.
Ryggsäck och innehåll
Picknick – en del av upplevelsen
De flesta luncher äts utomhus i form av gemensamma picknickar, såvida inget annat anges i resans faktaspalt. TEMA-reseledaren inhandlar maten och vi dukar upp tillsammans under vandringen. Det är en viktig del av upplevelsen, och alla hjälps åt att bära sin del av maten i sina ryggsäckar.
Vår utrustning och stöd
Vi ser till att ha med oss första hjälpen-kit, extra vatten för nödsituationer samt utrustning för picknick, inklusive skärbräda, uppläggningsfat och duk. Med rätt förberedelser och utrustning blir vandringen en oförglömlig upplevelse som låter dig upptäcka Kretas skönhet på nära håll.
Tips, information och packlista för TEMAs vandringsresor.
Övrigt
Hotellstandarden i Grekland är varierande, rummen kan upplevas som små. Hotelländringar kan ske i sista minuten, men vi bor alltid på likvärdiga hotell.
Från och med den 1 januari 2025 inför Grekland en ny klimatanpassningsavgift som gäller för alla typer av övernattningar. Avgiften betalas direkt på hotellet.
Avgiften per rum och natt är följande:
4-stjärniga hotell: 10 € per rum och natt
3-stjärniga hotell: 5 € per rum och natt
Observera att denna avgift inte ingår i resans pris, och vi som researrangör har inte möjlighet att ta ut eller betala avgiften åt er. Avgiften betalas på plats vid incheckning eller utcheckning på hotellet.Läs mer inför er resa – HÄR
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
Datum | Flyg- info |
Reslängd | Resa | Avreseort | Pris | Status | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
2025-05-03 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Stockholm | 18 150 SEK | 6 platser kvar | Boka |
2025-05-03 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Göteborg | 18 250 SEK | 3 platser kvar | Boka |
2025-05-03 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Köpenhamn | 18 300 SEK | 2 platser kvar | Boka |
2025-05-17 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Stockholm | 18 150 SEK | 4 platser kvar | Boka |
2025-05-17 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Köpenhamn | 18 300 SEK | 4 platser kvar | Boka |
2025-05-17 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Göteborg | 18 250 SEK | 4 platser kvar | Boka |
2025-09-27 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Stockholm | 18 150 SEK | 6 platser kvar | Boka |
2025-09-27 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Köpenhamn | 18 300 SEK | 4 platser kvar | Boka |
2025-09-27 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Göteborg | 18 250 SEK | 4 platser kvar | Boka |
2025-10-04 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Köpenhamn | 18 300 SEK | 4 platser kvar | Boka |
2025-10-04 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Göteborg | 18 250 SEK | 4 platser kvar | Boka |
2025-10-04 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Stockholm | 18 150 SEK | 2 platser kvar | Boka |
2025-10-18 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Stockholm | 18 150 SEK | 4 platser kvar | Boka |
2025-10-18 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Köpenhamn | 18 300 SEK | 4 platser kvar | Boka |
2025-10-18 |
|
8 dagar | Vandring på västra Kreta | Göteborg | 18 250 SEK | 1 platser kvar | Boka |