Kryssning Svalbard med M/S QuestVårupplevelser i Arktis
Dagsprogram
Kryssning på Svalbard
Dag 1. Longyearbyen
Du landar i Longyearbyen på Svalbard, och nu finns möjlighet att utforska staden lite på egen hand. Longyearbyen är en plats som ger ett unikt intryck, med sina färgglada byggnader mot den snöklädda bakgrunden och den dramatiska arktiska naturen. Det finns ett par väldigt trevliga muséer, kanske du vill bunkra upp med lite Freia mjölkchoklad inför kryssningen eller inhandla en extra tröja - här finns många, bra butiker att botanisera i.
Dag 2-8: Kryssning Svalbard
Efter en lugn morgon och en god lunch samlas du och dina guider samt medresenärer för att sedan gå ombord på M/S Quest. Expeditionskryssningen och äventyret börjar! Väderförhållanden och isens status best'mmer färdriktning och dagsprogram. Svalbard är känd för sin dramatiska natur, och du får nu möjlighet att uppleva det arktiska landskapet i sin mest renodlade form. Detta är platser som besöks under resans gång, under förutsättning att väder och vind tilllåter deet.
Alkhornet
Vid inloppet till Isfjorden reser sig den markanta klippan Alkhornet, som är flera hundra meter hög. Klippan fungerar som en viktig häckningsplats för ett antal fågelarter såsom vitkindade gäss, spetsbergsgrisslor, vittrutar, snösparvar och tretåiga måsar. Klipporna runt Alkhornet erbjuder även ett hem för polarrävar som ofta syns i området på jakt efter föda och med lite tur får man se dem här i sin naturliga miljö.
Kongsfjorden och Krossfjorden
I den vackra Kongsfjorden hittar man Ny-Ålesund, en liten forskarbyn med stor historisk betydelse. Det var härifrån som expeditioner för att nå Nordpolen startade, inklusive försöken av både Nobile och Amundsen. I den intilliggande Krossfjorden ser man den mäktiga 14-juliglaciären med sina otroliga isblå nyanser. Fågellivet är rikt även här med spetsbergsgrisslor och tretåig mås som häckar på de branta klipporna vid glaciärens fot.
Raudfjorden
En av Svalbards mest natursköna fjordar är Raudfjorden som är känd för sina många glaciärer som sträcker sig ned i vattnet. Fjorden är också ett populärt tillhåll för sälkolonier man ofta ser simmande omkring i de kalla vattnen.
Virgohamna, Danskøya
Virgohamna på Danskøya har stor historisk betydelse, kanske speciellt för svenska besökare. Härifrån startade 1897 Andrée, Frænkel och Strindberg sin ödesdigra expedition mot Nordpolen. Deras ballong, Örnen, tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard, och deras långa vandring över isen ledde till att de till slut nådde Vitön, där deras kvarlevor återfanns efter 33 år. Idag finns rester av ballonghuset och de järnfilspån som användes för att producera vätgas till ballongen. Detta historiska minnesmärke ger dig en inblick i en av Svalbards mest tragiska och fascinerande berättelser.
Bellsund
Bellsund är känd för sin vackra Vårsolbukta, där tusentals alkekungar häckar på bergssluttningarna. Ilandstigning med vandring över tundran till fågelberget, där man får ett nära möte med dessa charmiga fåglar.
Hornsund
Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut vackra, blåskimrande isberg. På fjordisen brukar storsälen hålla till och ibland seglar valrossar förbi oss, vilandes på ett bekvämt isflak. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har man tur kanske någon av dem lufsar fram på fjordisen.
Dag 9. Longyearbyen
Tidigt på morgonen är det dags att lämna expeditionsfartyget och påbörja resan hem. Efter en vecka av äventyr och naturupplevelser i Svalbards unika landskap återvänder fartyget till Longyearbyen och dess passagerare lämnar den arktiska ön bakom sig för att resa vidare.
De platser som beskrivs ovan är exempel på möjliga besök. Den exakta färdrutten beror på väderförhållanden, is, djurliv och eventuella myndighetsregleringar. Svalbard erbjuder en mängd vackra platser att utforska, och målet är alltid att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till att lyckas med denna expedition.
Viktigt om resan
I grundpriset ingår:Flygresa till Longyearbyen t/r i ekonomiklass.
Speciellt dedicerad Polarquestguide för TEMA:s gäster.
1 natt på hotell i Longyearbyen.
7 nätter ombord på M/S Quest.
Lunch dag 2.
Alla måltider ombord samt kaffe och te.
En erfaren expeditionsledare samt svensk- och engelsktalande guider.
Guidning ombord och iland.
Alla utflykter med gummibåt
. AvbeställningsskyddResenären kan skydda sig mot avbeställningskostnad för resa genom att vid bokning teckna det avbeställningsskydd som TEMA erbjuder - läs mer
här.
Dricks
Expeditionsbranschen är en internationell bransch och därför skiljer sig vissa policys från vad vi är vana vid i Sverige. En sådan fråga är dricks. Att ge dricks är högst personligt och frivilligt, men för dem som vill ge något extra för bra service kan dricks lämnas i kontanter i slutet av resan (NOK/EUR/USD). Vid behov är det även möjligt att ge dricks med kort. För närvarande finns ingen bankomat i Longyearbyen för kontantuttag.
Elektricitet
Alla eluttag ombord är 220 volt (svensk standard), och det finns uttag i alla hytter. Hytterna är även försedda med USB-A-kontakter för laddning av mobiltelefon eller kamera.
Fartyg
M/S Quest tar 50 passagerare i 24 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Varje hytt är utrustad med schampo, duschkräm, handtvål och hårtork, samt ett skrivbord, stol, garderob, krokar, eluttag och spegel. Hytterna städas dagligen, och handdukar byts ut på begäran. Alla hytter har ett värdeskåp.
Försäkring
Det är mycket viktigt att vara riktigt försäkrad och TEMA rekommenderar Solids reseförsäkring – läs mer här.
Gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA.
Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Klimat
Tänk på att det på Svalbard under denna tid på året kan vara mycket snö och is, vilket är en del av det unika klimatet i denna arktiska region. Svalbard har ett tundraklimat som är förvånansvärt milt tack vare Golfströmmen. Här kan man få uppleva fyra årstider på en dag. Från mitten av maj till slutet av juli kan man se den fantastiska midnattssolen. Aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel
Våren här kan vara nyckfull så tänk lager på lager. Vi rekommenderar ett varmt underställ, ett eller ett par rejäla mellanlager, vind- och vattentät jacka och byxa samt ett par högskaftade gummistövlar. Informell klädsel gäller ombord. Det är även bra om du har med ett par bekväma skor att ha ombord på fartyget (med gummisula ifall det skulle vara blött och halt ute på däck).
Kommunikation
Fartyget kan kontaktas via satellittelefon. Kontaktuppgifter skickas ut närmre inpå avresa. Det kommer vara möjligt att köpa "vouchers" för att få internettillgång under resan. Mer information kommer att ges ombord. Notera att ni inte kommer att ha någon täckning på mobiltelefonen under större delen av expeditionen.
Pass, visum & vaccinationer
Svenska medborgare som reser till/från Svalbard krävs giltigt pass. Svalbard är inte del av vare sig Schengen-området eller den nordiska passöverenskommelsen. Detta innebär obligatorisk kontroll av giltig resehandling.
Särskilda boknings- och avbokningsvillkor
Vid bokning får du besked om det är några delar av denna resa som inte faller under TEMA:s ordinarie rese- eller avbokningsvillkor.
Valuta
Då man stiger ombord på fartyget kommer en löpande räkning automatiskt att öppnas på hyttnummer för inköp ombord, till exempel i baren eller för kommunikation. Om man delar hytt med någon och vill ha separata räkningar är det viktigt att informera hotellchefen direkt. Betalning sker sista dagen. Valutan ombord är norska kronor, det går även bra att betala med kontanter i US-dollar samt Euro. Vid betalning med dessa valutor används den aktuella valutakursen för betalningsdagen. Betalning kan även ske med kreditkort (Visa och MasterCard). Slutfakturan debiteras alltid i norska kronor.
Övrigt
Det finns skandinaviska guider ombord men för att kunna tillgodogöra sig all information på plats bör man kunna förstå och kommunicera på engelska. Delar av utflykterna sker till fots och det är i och ombordstigning i mindre båtar vilket gör att resan inte lämpar sig för passagerare med nedsatt rörlighet. Meddela oss vid bokning så vi kan kontrollera med rederiet att resan fungerar för just dig.
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.