Vinvandring i DourodalenKulturlandskap och historiska vingårdar
Dagsprogram
2024-2025
Dag 1 – Välkommen till Hamnen, O PortoVälkommen till Porto! Portugals andra stad och norra Portugals huvudstad. Vid ankomsten väntar TEMA-reseledare och buss som tar oss på en panorama- och orienteringstur i Porto.
Efter incheckningen på hotellet som ligger på bästa tänkbara plats mitt i stan, ges tid för vila några timmar eller varför inte ta en sväng i kvarten nere vid floden. Senare under eftermiddagen besöker vi ett av Portvinshusen i Vila Nova de Gaia, som ligger mittemot Porto på sydsidan av Dourofloden, där portvinsbolagen har sina vinkällare.
Portvinets historia går tillbaka till romarna och är ett av världens äldsta ursprungsgaranterade viner. Ett besök hos en portvinsproducent ingår alltid när man är i Porto. Vi får en gedigen introduktion i ämnet och provar naturligtvis några av husets viner.
Till middag på en välkänd restaurang bjuds det på specialiteter från Portugals nordvästligaste och mest avlägsna provins Trás-os-Montes, som betyder Bortom bergen.
Dag 2 – Stadsvandring och fiskmarknad i MatosinhosEfter frukosten inleder vi med en oförglömlig tur till fots i Portos världsarvsklassade historiska stadsdelar. Vi tar sikte på några av Portos verkliga juveler, som bland annat Prästerskapskyrkan (Clérigos), Centralstation São Bento med sina kakeldekorationer, och upplever stadens pulserande och livliga centrum.
Efter denna angenäma bekantskap tar vi bussen norrut till Portos stora fiskehamn Matosinhos förbi Boavistas stränder, där Atlantens mäktiga dyningar rullar in. Matosinhos är Portugals största fiskehamn. Här lossas mer sardiner än någon annanstans i Europa. Ett besök i saluhallen är ett måste. Det är också här vi kommer att njuta av en härlig fisklunch. Nyfångad och tillagad på plats.
Efter lunchen återvänder vi till hotellet. Resten av dagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.
Dag 3 – Geologiskt världsarv och ankomst till DourodalenEfter utcheckning och frukost reser vi först söderöver och vidare österut. Vårt första mål idag är Arouca Geopark, klassat som geologiskt världsarv av UNESCO. Här vandrar man i oförstörd natur i ett område som bjuder häpnadsväckande skön dramatik. Passadiços do Paiva heter den 8,7 km långa leden vars spektakulära omgivningar blir en naturupplevelse utöver det vanliga.
Under vandringen stannar vi för ett välbehövligt matstopp och fyller på med extra energi från våra matsäckar vi fått med oss från hotellet.
Efter denna första och rätt tuffa vandring i dramatisk och enastående vacker natur fortsätter vi färden nordost mot Dourodalen, känt för att ha några av de bästa portvinsodlingarna i hela regionen. Här är förutsättningarna optimala och då menar man klimat och jordmån, eller som fransmännen skulle säga: terroir. Ett elegant men lite luddigt begrepp som sammanfattar flera samverkande faktorer som påverkar ett vins unika egenskaper, där odlingsområdets mänskliga aktiviteter också räknas med: kultur, traditioner och kunskaper. Numera använder man uttrycket även för kaffe och kakao.
Vi checkar in på ett trevligt hotell i Alijó, mitt i Douros vindistrikt, för de kommande två övernattningarna. Resten av dagen och kvällen är ledig för egna strövtåg.
Dag 4 – Adlig by och traditionell lunchDagens vandring går i ett böljande landskap med några uppförsbackar. Vi fortsätter att utforska världsarvet Dourodalen och startar vår vandring i den historiska byn Sabrosa med sina vackra adelspalats. Vi vandrar 9,5 km genom terrasserade vinodlingar kring Douros biflod Rio Pinhão och avslutar med lunch i den historiska byn Provesende, som enligt portugisiska guideböcker inte bör missas. Anledningen är de vackra adelspalatsen, många med eleganta barockfasader och andra i nyklassisk stil. De äldsta är från 1400-talet med sina vapensköldar skulpterade i granit.
Från byns bageri doftar det nybakat bröd och vi letar oss fram till den lilla tavernan där vi äter dagens lunch som blir en traditionell måltid med lokala förtecken.
Efter en härlig lunch tar bussen oss tillbaka till hotellet för en skön ledig eftermiddag och kväll.
Dag 5 – Vingårdsbesök i Pinhão och kryssning på DouroflodenMitt i Portvinsdistriktet ligger det lilla samhället Pinhão som också räknas som distriktets geografiska centrum. Här hittar man fastigheter och gårdar som tillhör de stora och mest berömda vinhusen. Trots det så är Pinhão förhållandevis okänt, men räknas som en av de vackraste platserna i Douro. Det är hit vår vandring idag på ganska lätta 6 km kommer att leda oss. Vinstockarna runt omkring oss växer på branta sluttningar och man förstår hur mycket hårt arbete som ligger bakom de terrasserade odlingarna som skapats under århundradena.
Vi börjar dagens vandring högt uppe på Douros kullar och vandrar ner till Douros flodstränder. Man kan inte annat än hänföras av detta kulturlandskap som följer flodens slingrande väg och bergens mjuka böljande former.
Framme i Pinhão möter vi en välskött by med många eleganta fasader i granit. Vi tittar särskilt på det vackra stationshuset med sina blåvita kakeldekorationer.
Vingården Quita do Bomfim tillhör familjen Symington. Fem medlemmar ur denna vinproducerande släkt driver vingården. Symington har producerat vin i många generationer och samlat på sig stora kunskaper som får sitt uttryck här. Vi får en guidad tur och en vinprovning med tre olika viner. Därefter serveras lunchen i form av en picknick.
Eftermiddagens aktivitet får ett lugnare tempo som trappas ner med en privat kryssning på Douro med en så kallad rabelo, klassisk portvinsbåt som från början var det enda transportmedlet för vinet härifrån till lagringskällarna i Porto eller mera korrekt, Vila Nova de Gaia, där vi varit. Från floden ser man områden som varken är synliga eller tillgängliga från land. Vi njuter under en knapp timme på Douroflodens stilla vatten av detta världsarvs vackraste områden.
När båten lagt till fortsätter vi färden till staden Lamego. Lamego är en vacker liten stad som hade en storhetsperiod under 1800-talet med produktion av ”fina viner”. Idag är det i första hand produktionen av mousserande viner, så kallade espumante, som sticker ut. Här finns flera intressanta historiska byggnader från tidig medeltid. Men den som syns mest är barockkyrkan Nossa Senhora dos Remédios som högt över staden bildar en skön krona med alla sina trappor.
I Lamego checkar vi in på det hotell som kommer att vara vårt hem de kommande två nätterna och kvällen är ledig för egna aktiviteter.
Dag 6 – Portvinståget och gästabud i PesqueiraLinha do Douro, Dourojärnvägen, stod färdig 1887 med 26 tunnlar och 30 broar och en minst sagt scenisk sträckning längs floden Douro. Under en timma reser vi österut med tåg och får betrakta världsarvet Dourodalens vackraste landskap och några av de minst kända delarna av Portvinsdistriktet.
Dagens vandring är av lättare slag, 6,5 km. Vi börjar med en enastående utsikt över floddalen. Vi vandrar omgivna av oliv- och mandelodlingar som bryter av de traditionella vinodlingarna. Jordbruket här är i mångt och mycket traditionellt och lokalbefolkningen ses upptagna med olika årstidsbundna göromål ute bland odlingarna.
Vandringen avslutas i den välbevarade medeltida byn Pereiros i kommunen São João da Pesqueira, vars ursprung går tillbaka till 700-talet. Här är olivproduktionen viktig men även vin och ost är en del av befolkningens utkomst. Tack vare TEMAs samarbetspartners kontakter med invånarna i denna by kommer vi att få vara med om någonting helt unikt, unikt för just denna resa. Lunchen blir ett lokalt gästabud där allt som dukas upp på bordet är producerat i byn. Vi möter människorna och får höra mera om hur man lever här: brödet är bakat i byns kollektiva bageri, olivoljan från herr José. Vinet är odlat och producerat av herr Antonio. Ostar och charkuterier kommer också härifrån, och så vidare. Hela lunchen lagas på plats och vi får en oförglömlig måltid.
Efter lunch tar vi oss tillbaka till hotellet där resten av dagen och kvällen spenderas efter eget tycke.
Dag 7 – På romerska vägar, portugisisk espumante och KulturhuvudstadDagens vandring blir lite tuffare. Vi kommer att vandra i den så kallade Cisterciensdalen skönt smyckad med små byar, vars vin-och fruktodlingar, mandel- och kastanjeträd bildar en perfekt omgivning för en vandring. Områdets rika historia har lämnat ett stort arv av romerska vägar och broar, romanska kyrkor, gotiska kloster i ett betagande kuperat kulturlandskap.
Under vandringen möter vi lokalbefolkningen ute bland vinodlingarna och i de små byarna. Framme i det lilla samhället Ucanha är det dags för lunch. Här äter vi en traditionell måltid på en liten taverna helt och hållet driven av kvinnor.
Efter en välförtjänt lunch tittar vi närmare på några av byns intressanta monument. Över floden Varosa står en, för Portugal, unik befäst romansk bro från 1100-talet.
Distriktet här är för portugiserna förknippat med mousserande vin av högsta kvalitet. Vi gör ett besök på det lokala vinmuseet över mousserande viner och lär oss lite mera om denna vinproduktion. Avslutningsvis provar vi några av de lokala vinerna.
Nu lämnar vi Dourodalen och fortsätter till den historiska staden Guimarães (uttalas gimaräjnsch), Europas kulturhuvudstad 2012. Före det var det inte många utanför Portugal som hade hört talas om Guimarães, men i nationens eget medvetande är staden central. Redan tidigt i skolan får alla portugisiska barn lära sig att Guimarães är Portugals vagga. Det var här Afonso Henriques år 1139 kröntes till Portugals förste kung, vilket innebar att grevskapet Portucalensis frigjorde sig från kungadömet Leon och blev ett självständigt kungadöme och ett av Europas äldsta.
Här i norra Portugal ligger de flesta av landets industrier och i Guimarães är det framför allt sko- och textiltillverkning som dominerar. Intressant är att här finns några av Europas och kanske hela världens bästa skomakare. Flera av de stora italienska och franska modehusen låter tillverka både skor och kläder här och många av stadens invånare är verksamma inom modets finsnickerier.
Efter att ha checkat in på vårt trevliga hotell i Guimarães, går vi på en kortare stadstur i de historiska delarna av staden och därefter rundar vi av med en härlig avskedsmiddag på en av de traditionella restaurangerna.
Dag 8 – HemresaEn innehållsrik resa är slut och det har blivit dags att ta farväl av en spännande och annorlunda del av den iberiska halvön.
Efter frukost på hotellet får du transport till flygplatsen inför hemresan till Skandinavien.
Viktigt om resan
I grundpriset ingårFlygresa till Porto t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, specialkomponerade måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.
TEMAs gruppstorlekFör TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Turistskatt
På vissa resmål och städer i Portugal, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.
Programändringar.
Eventuella programändringar kommer upp här.
Hotellen
Vi bor på unika hotell med guldkant, valda med stor omsorg, och bidrar till att förhöja upplevelsen av denna unika resa. Hotellen i Porto och Guimarães ligger på bästa tänkbara plats mitt i stan nära till allt av intresse. Hotellen i Dourodalen har sköna poolområden.
Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.
Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel och utrustning
Packa gärna ner ett lättare regnplagg och en varmare tröja.
Ta med dig kraftiga och bekväma skor/kängor, lämpliga för vandring på varierat underlag.
Vandringen
Landskapet är kuperad, men stigar och vägar är utmärkta. Vi har försökt att lägga vandringarna så att de ska passa dig med normalkondition.
Tips och information om TEMAs vandringsresor.