Nordiska medborgare behöver ej visum.
Observera att de flesta länder kräver att passet ska vara giltigt minst sex månader efter inresa.
Vi tar dig med till det mytomspunna Transsylvaniens historiska städer, präglade av medeltida gränder, lummiga torg samt jugend- och art deco-byggnader. Från Belgrad går resan genom böljande landskap, förbi slott i bergen, till de vackra städerna Timișoara, Sibiu och Brașov. I Sighișoara vandrar vi genom den medeltida stadsdelen, som är upptagen på unescos världsarvslista. Resan avslutas i Bukarest, där Rumäniens historia möter en fascinerande blandning av gammalt och nytt.
Länder: Serbien, Rumänien
Typ av resa: Rundresa
Reslängd: 9 dagar
Gruppstorlek: 15-26 personer
Visum krävs: Nej
Snart når vi gränsposteringen mellan Serbien och Rumänien. Eftersom Serbien inte är ett EU-land kan gränskontrollen ta lite tid.
Nästa stopp på resan är Timisoara, belägen i de södra delarna av Transsylvanien. Många som kommer hit för första gången häpnar över stadens skönhet, med sina torg, gator och byggnader i jugend- och art deco-stil. Timisoara har med rätta fått smeknamnet "Lilla Wien" för sin eleganta arkitektur. Staden är idag i full gång med att bevara och restaurera sitt enorma kulturarv.
Timisoara var en gång en romersk handelsplats och invaderades av tatarer på 1200-talet. Under nästan 200 år dominerades regionen av turkarna. Genom historien har turkar, österrikare, tyskar, ungrare och serber satt sina avtryck här. Vi tar en kort promenad genom de historiska kvarteren och fascineras av de vackra och eleganta byggnaderna.
En intressant detalj är att den olympiske guldmedaljören i simning, Johnny Weissmuller, föddes här 1904 som Peter Johann Weissmuller. Han blev senare världsberömd som Tarzan i "Apornas son" och en av 30- och 40-talets största Hollywoodstjärnor. En annan känd person från trakten är Herta Müller, som mottog Nobelpriset i litteratur 2009.
Resten av kvällen är fri för egna aktiviteter. TEMAs reseledare ger gärna tips på bra restauranger inom gångavstånd från hotellet. Det rumänska köket är väl värt att prova, med sina härliga soppor, varierande grönsaksrätter och grillade kötträtter som vanliga inslag på menyerna.
Dag 4. Sibiu – Hermannstadt
Transsylvaniens historia är kanske mer invecklad än många andra regioner i Europa. Folkgrupper har kommit och gått, och nationsgränserna har förändrats genom århundradena. Under de senaste 300 åren har befolkningen främst bestått av tyskar, rumäner och ungrare, men också av romer.
Efter frukost inleder vi dagens etapp med Sibiu som mål, en stad som också är känd under sitt tyska namn Hermannstadt. Vi reser genom ett böljande jordbrukslandskap och når snart Hunedoara, där det imponerande gotiska slottet Hunyadi tronar över staden. Här sägs Vlad Țepeș ha varit fängslad. Vlad III av Valakiet inspirerade Bram Stoker att skriva en av världens mest lästa romaner – den om greve Dracula – som i sin tur har inspirerat otaliga filmregissörer att skildra denna mytomspunna gestalt.
Under eftermiddagen anländer vi till Sibiu, en av Rumäniens vackraste städer, med ett imponerande torg mitt i den historiska stadsdelen. Vi bor intill gamla stan, mitt i stadens centrum.
På kvällen äter vi middag på en restaurang som serverar traditionella specialiteter.
Dag 5. Stadstur i Sibiu
Vi ägnar större delen av förmiddagen åt denna överraskande eleganta stad, som nomineradats till en av världens mest idylliska städer att bo i, enligt en lista framtagen av Forbes. Efter att ha promenerat runt i de medeltida historiska stadsdelarna är det inte svårt att hålla med. Vi börjar på det nästan oproportionerligt stora torget, Piata Mare, mitt i Gamla stan, där vi finner Katedralen, Stadshuset och Brukentalpalatset. Efter den guidade stadsturen till fots är eftermiddagen fri för egna aktiviteter och strövtåg.
På kvällen serveras en rumänsk middag med lokala specialiteter.
Dag 6. Världsarv och vampyrer
Vi säger farväl till denna pärla till stad och fortsätter vår spännande resa genom Transsylvanien. Första stoppet är Transsylvaniens juvel, Sighișoara, som grundades av tysktalande hantverkare och affärsmän på 1100-talet. Stadens medeltida centrum, som sedan 1999 är upptaget på Unescos världsarvslista, är en av resans verkliga höjdpunkter. Citadellet från 1100-talet är fortfarande bebott, och de smala gatorna och gränderna leder upp till det berömda klocktornet som dominerar stadens siluett. Intill tornet ligger huset där Vlad Țepeș föddes; på bottenvåningen finns idag en restaurang. Trots att greve Draculas osaliga ande sägs sväva över staden, råder här en sagolik idyll, som utan tvekan kunde vara hämtad från en vacker saga med lyckligt slut.
Efter Sighișoara fortsätter vi till Brașov, som grundades av Tyska orden på 1200-talet under namnet Kronstadt. Staden blev en del av Rumänien först 1920. Den tidigare stora tysktalande befolkningen lämnade staden under senare hälften av 1900-talet. Liksom många andra transsylvanska städer har Brașov ett vackert och välbevarat historiskt centrum och kallas ofta för Transsylvaniens krona. I de färgstarka historiska kvarteren gör vi en stadstur till fots och besöker bland annat den berömda Svarta kyrkan, en imponerande gotisk katedral från 1300-talet.
Runt staden, i de höga bergen, ligger Rumäniens främsta skidort, och här finns även ett rikt djurliv med bland annat björn och varg. Kvällen är fri fram till middagen på hotellet.
Dag 7. Myt och verklighet
Slottet i Bran blir vårt första stopp. Byggnaden, vars ursprung går tillbaka till 1200-talet men som fick sin nuvarande form på 1400-talet, har blivit känt som greve Draculas slott. När man betraktar denna mytomspunna byggnad på avstånd är det inte utan att man får en lätt rysning.
Vi fortsätter genom Karpaterna och når strax före lunch Peleș slott, beläget i Sinaia vid foten av de majestätiska bergen. Det är ett av Rumäniens mest imponerande och välbevarade slott, byggt mellan 1873 och 1914 som sommarresidens för kung Carol I. Slottet är en unik blandning av nyrenässans och nygotisk arkitektur.
Peleș är särskilt känt för sina eleganta interiörer med över 160 rum, dekorerade med konstnärligt snidade träpaneler, färgglada glasfönster och värdefulla konstverk.
Sist på dagen reser vi ned till slätterna nedanför Karpaterna och vidare till Bukarest, dit vi anländer sent på kvällen. Efter incheckning på hotellet väntar en gemensam middag.
Dag 8. Historia och modernitet
Dagen börjar med en stadstur i Bukarest, där stadens historiska och moderna sidor möts. Vi utforskar platser som det enorma parlamentspalatset, revolutionsplatsen, universitetsplatsen och triumfbågen. På eftermiddagen finns möjlighet att själv upptäcka staden – kanske en promenad längs dess charmiga gator eller ett besök i någon av de unika butikerna och kaféerna. Kvällen avrundas med en avslutningsmiddag på en traditionell restaurang i den livliga gamla stan, där vi njuter av rumänska smaker i en stämningsfull miljö.
Dag 9. Avresa till Skandinavien
Ledig tid fram till avresa till flygplatsen.
Dag 1.
Skandinavien – Belgrad. Buss 20 km. Flygresa och transfer. Välkomstmiddag ingår. Två övernattningar i Belgrad.
Dag 2.
Stadstur i Belgrad. Vinprovning med tilltugg. Frukost ingår.
Dag 3.
Belgrad – Timisoara. Buss 170 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Timisoara.
Dag 4.
Timisoara – Hunedoara – Sibiu. Buss 291 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell med bra läge i Sibiu.
Dag 5.
Stadstur och middag. Buss 60 km. Frukost och middag ingår.
Dag 6.
Sibiu – Sigishoara–Brasov. 220 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Brasov.
Dag 7.
Brasov – Bran – Sinaia – Bukarest. Buss 217 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Bukarest
Dag 8.
Stadstur och avskedsmiddag. Buss 20 km. Frukost och avskedsmiddag ingår.
Dag 9.
Bukarest – Skandinavien. Transfer och flygresa. Buss 20 km. Frukost ingår.
Valuta: Serbisk Dinar (RSD)
Religion: Kristendom (serbisk ortodox), islam, katolicism och protestantism
Språk: Serbiska
Landets yta: 238 391 km²
Valuta: rumänsk leu (RON)
Religion: 87 % rumänsk ortodoxa
Språk: Rumänska
Samling för rundresans deltagare sker på ankomstflygplatsen där TEMAs reseledare möter. Vid vissa resor kan olika flygförbindelser innebära väntetid tills hela gruppen är samlad.
Avbeställningsskydd
Resenären kan skydda sig mot avbeställningskostnad för resa genom att vid bokning teckna det avbeställningsskydd som TEMA erbjuder – läs mer HÄR.
Bussar
Bussarna är anpassade efter gruppens storlek och hyrs in från lokala, välrenommerade företag som håller en för landet god standard. Långfärdsbussar, som vi ofta använder här hemma, saknas ibland, och i vissa fall används mindre bussar eller jeepar för att nå mer svårtillgängliga områden. För att ge alla en rättvis upplevelse roterar vi sittplatser dagligen utan undantag, vilket informeras om vid resans början.
Dricks
Dricks ingår inte i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 60 EUR per person vid resans början och ansvarar för fördelningen till chaufför, bagagebärare, lokala guider, restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.
Försäkring
Det är mycket viktigt att vara riktigt försäkrad och TEMA rekommenderar Solids reseförsäkring – läs mer HÄR.
Gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA.
Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Klimat
Klimatet mellan maj och oktober är överlag behagligt och varierar från vårens milda temperaturer till höstens friska luft. I maj pryds landskapet av grönska, med temperaturer mellan 15–22°C och svala nätter. Sommarmånaderna juni till augusti är varma och soliga, med dagstemperaturer på 25–32°C. I september svalnar luften något, med klara dagar, färgsprakande natur och temperaturer runt 18–25°C, medan oktober erbjuder kyligare väder med dagstemperaturer på 10–18°C och ett landskap i vackra höstfärger. Regn kan förekomma under hela perioden, men är vanligare i maj och tidig höst.
Aktuella väderprognoser finns tillgängliga på exempelvis yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel
Tidigt på våren kan det vara kyligt på morgnar och kvällar – ibland under noll grader. Men annars under sommar sensommar varma till heta dagar och varma kvällar. Bekväma sport- eller promenadskor är lämpligt att ha med sig eftersom går en del i stadsmiljö. Badkläder kan eventuellt också komma till användning.
Pass, visum & vaccinationer
Nordiska medborgare behöver ej visum.
Passet måste gälla minst 6 månader efter beräknad hemkomst.
Tidsskillnad
+2/+1 timmar vinter/sommar.
Valuta
Serbiska Dinar (RSD), Rumänska Nya Lei (RON). Valutan tar man lättast ut i bankomat på plats. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras generellt i större butiker. Uttagsautomater finns i de flesta städer vi reser och övernattar i.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Övrigt
Detta är ingen vandringsresa, men vi promenerar en del i stadsmiljö, inklusive en del trappor. Räkna med att vi går cirka 3 kilometer per dag. För att få ut det mesta av resan rekommenderar vi den inte för personer med nedsatt rörlighet. Hör gärna av er till oss, så hjälper vi er att hitta en resa som passar just er.
Läs mer inför er resa – HÄR
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.