Baskien och RiojaGuggenheim, baskiska byar och vingårdar
Dagsprogram
2024 - 2025
Dag 1. Ankomst till BaskienEfter ankomsten till Bilbaos flygplats, där vi möts av reseledare och buss, är resan kort till hotellet som ligger mitt i stan på promenadavstånd till de historiska kvarteren och Guggenheimmuseet.
Om Baskien, basker och det baskiska språket har det skrivits många, långa och mycket intressanta artiklar och avhandlingar. Vi kommer att snudda vid detta men också göra några djupdykningar. Var man läskunnig och intresserad av omvärlden under 60- och 70-talen så fick man ofta höra om ETA och terrorismen i Spanien. Den tiden är lyckligtvis historia idag, men för att förstå den måste man veta lite mera om baskernas ursprung och märkliga språk baskiskan, euskera som inte ens är släkt med andra europeiska språk. Det har spekulerats mycket om varifrån det kommer. Teorierna är många och har ändrats i takt med att vetenskaperna, DNA-forskning och lingvistik till exempel, har erövrat ny kunskap. Med hjälp av DNA-tekniken kan man i alla fall konstatera att baskerna anlänt tidigare än 7000 år före Kristus, det vill säga långt före romare, vandaler, västgoter, morer, kristendom och islam, det vill säga långt innan Spanien existerade som kungadöme och nation.
Den här spännande resan handlar inte bara om baskerna utom om hela denna intressanta region som också är storstäder, vindistrikt, matkultur och med flera enastående världsarv som vi besöker.
Efter incheckning på hotellet är resten av dagen ledig för vila och egna aktiviteter.
Dag 2. Historia, mat och modern konstIdag sätter vi på oss bekväma skor för att till fots bekanta oss med Bilbao, Baskiens största stad och nummer 10 i folkmängd räknat bland Spaniens storstäder.
Trots att Bilbao ligger cirka 12 kilometer från havet så är det en av landets största hamnar med järn- och stålindustri som viktigaste näring. Men 1997 riktades ett alldeles nytt intresse på denna då slitna och tunga industristad, när Guggenheimmuseet öppnades – en märklig och spektakulär byggnad av arkitekten Frank Gehry. Sedan dess har det hänt mycket i Bilbao och staden har moderniserats och fått en plats på världskartan. Intresset för den utsökta baskiska matkulturen tog samtidigt fart på allvar inte bara i Europa utan i hela världen.
Vi inleder med en promenad ner genom stadens centrala kvarter och fortsätter längs stadens pulsåder floden Nervión som leder oss till Guggenheimmuseet, som vi besöker.
Efter lunch, som vi äter på museets bistro, avslutar vi dagens gemensamma aktiviteter. Kvällen är ledig för egna strövtåg.
Dag 3. Stadstur med utsikt och fiskebyBilbao med omnejd och ”gamla stan” är temat på dagens program. Staden har en intressant historia som går tillbaka till 1300-talet. Den grundades på den plats där floden fortfarande var farbar så långt upp längs floden som möjligt. Under medeltiden tog den rollen som hamnstad där ull- och järnexport fick stor betydelse.
Bästa utsikten över Bilbao får man från berget Artxanda – det gröna kuperade landskapet runt ikring och floden Nervións väg mot Biscaya.
Vi följer floden ut till mynningen vid Portugalete och Getxo. Dessa kommuner förbinds med en så kallad transportbro, Puente Vizcaya, Bizcayabron, som med en gondol transporterar fordon och fotgängare mellan de två kommunerna. Det är väldens första transportbro och invigdes 1893. Skaparen var Alberto de Palacio y Elissague. 2006 blev den världsarv och räknas som en av de mest framstående järnkonstruktionerna från den så kallade industriella revolutionen.
Före lunch återvänder vi till Bilbao och de historiska kvarteren, där vi tar vi också äter vår lunch. Vi provar så kallade pintxos. Man skulle kunna säga att det är en variant av tapas på baskiskt vis: smårätter fastnålade på bröd. Därav namnet pintxos som betyder just faststucken men med tandpetare – inte nålar.
Det baskiska köket har fått en enorm uppmärksamhet på senare tid, men i Spanien har det länge haft status som ”bästa köket” på Iberiska halvön. Det lär inte finnas någon plats i välden, på så relativt liten yta, som har fler stjärnbeströdda restauranger än just i Baskien och i synnerhet i San Sebastián med omnejd. Men det är inte på de restaurangerna man äter husmanskosten. Ursprunget till det enastående baskiska köket är husmanskosten och vardagsmaten förstås. Under den här resan får vi njuta vid flera tillfällen av det baskiska köket och lära oss lite mera om baskisk matkultur.
Tillbaka i Bilbao har vi ledigt resten av eftermiddagen och kvällen för egna aktiviteter.
Dag 4. Världsomseglare och playa mitt i stanIdag lämnar vi Bilbao och fortsätter resan i Baskien. Första besöket blir en av regionens färgstarkaste fiskebyar, Getaria, känt för sina fiskrestauranger – en med ”Michelinmedalj” – och det lokal vita vinet txakoli.
Getaria är också födelseplats för Juan Sebastian Elcano, som slutförde den första världsomseglingen. Han tog över befälet efter den avlidne Ferdinand Magellan (Fernão Magalhães), som blev dödad på Filippinerna. Av de ursprungliga fem fartygen som reste iväg från Sanlúcar de Barrameda i Andalusien 10 augusti 1519 återvände ett fartyg under befäl av Elcano 22 september 1522.
En annan kändis från byn är modeskaparen Cristobal Balenciaga.
Trots sina knappt 3 000 invånare finns det fler än 20 restauranger. Getaria är dessutom omgivet av vinodlingar, vars slutprodukt är det baskiska vinet txakoli, som huvudsakligen är vitt men finns också som rosé och rött vin. Vi besöker en bodega och provar några av dessa unika viner.
Efter vinprovningen fortsätter vi till San Sebastián som ligger längst inne i Biscayabukten, inte långt från den spansk-franska gränsen. Denna eleganta stad präglad av sitt aristokratiska förflutna har en alldeles unik personlighet med plats för alla typer av människor. Med Spaniens kanske viktigaste film- och jazzfestivaler, fler Michelindekorerade restauranger än någon annan stad i världen, ett hav som lockar surfare från när och fjärran med en härlig strand, La Concha, vars gyllengula sandstrand vid den snäckformade havsbukten utgör en vacker och dominerande inramning mot havet och är helt införlivad i stadslivet, är det inte svårt att förstå dess attraktionskraft. San Sebastián är en storstilad stad vid Atlanten som inte lämnar någon oberörd. Här intar vi också dagens lunch.
Från Igueldoberget har vi en enastående utsikt över denna vackra stad, innan vi fortsätter till gränsstaden Hondarribia (på spanska Fuenterrabía), där vi övernattar. Den lilla staden har en lång och brokig historia och är känd bland annat för alla vackra medeltida hus.
Kvällen är ledig för egna strövtåg.
Dag 5. Baskiska byar och en natt i FrankrikeEn liten stadstur inleder dagens program, innan vi kör in i franska Baskien som inte riktigt vill avslöja att vi bytt land.
Genom Saint Jean de Luz och Biarritz, populära bad- och surforter i Frankrike, vidare förbi flera mindre byar vid Pyrenéernas nordvästra sluttningar går färden: Ascain, Espelette och slutligen Ainhoa, där vi övernattar. Dessa baskiska byar omgivna av Pyrenéernas pastorala bergslandskap är välskötta och betagande med sina hus med vita fasader och röda fönsterluckor.
Framme i Ainhoa checkar vi in på hotellet. Resten av eftermiddagen är ledig för egna strövtåg och aktiviteter fram till avresa till den gemensamma middagen i Espelette.
Dag 6. Tjurar, vin och arkitekturPamplona, vingårdar och Riojas huvudstad Logroño är temat på dagens program. Efter cirka en och en halv timmes resa anländer vi till ”tjurrusningens” huvudstad, Pamplona, där vi gör en kortare stadstur till fots. På grund av författaren Ernest Hemingways historier och dragning till Spanien satte han Pamplona på världskartan. Hemingway som bodde i Paris under 1920-talet besökte Pamplona 1923 och blev då bekant med den så kallade ”fiestan” och tjurrusningarna. Han blev tidigt en aficionado, med en stark fascination och dragning till tjurfäktningens alla aspekter. Idag är just Pamplonas Fiesta världsberömd och går av stapeln 7 juli varje år under San Fermín, som det lokala skyddshelgonet heter.
Vi lämnar Pamplona och kommer snart in i ett av världens mest kända vindistrikt, Rioja. Vi passar naturligtvis på att fördjupa oss i ett hantverk som präglat regionen i tusentals år, vinproduktionen. Riojavinerna är vid sidan av sherry Spaniens kanske mest kända vin. Även om man hittar arkitektoniska mästerverk ute bland vinodlingarna så är själva hantverket och tillverkningstekniken fortfarande mycket traditionell. Vi inleder med ett vingårdsbesök med vinprovning och lunch strax utanför det medeltida samhället Laguardia. Efter lektionen i riojavin, mat och dryck, fortsätter vi med ett intressant litet besök i Laguardia, vars historia går tillbaka till tiden före romarnas etablering. Här finns flera kelt-iberiska lämningar. På vägen dit stannar vi till vid två extraordinära vingårdar Marqués de Riscal och Ysios – två vingårdar vars ägare satsat stora pengar på att skapa unika arkitektoniska uttryck. Vi ser dessa två utifrån.
Tidig kväll anländer vi till den självstyrande regionen La Riojas huvudstad Logroño, vid floden Ebro. Här övernattar vi i två nätter. Kvällen är ledig för egna aktiviteter. Blir man hungrig i Logroño behöver man inte ängslas. Här verkar det finnas mer tapasbarer och restauranger än invånare. 2016 blev staden utnämnd till Europas kulinariska huvudstad.
Dag 7. Världsarv och språkhistoriaNu är det dags att kika närmare på La Riojas stora kulturarv i San Millán de la Cogolla: klostren Suso och Yuso. Dessa blev världsarv 1997.
Här i San Millán de la Cogolla kan man verkligen tala om historiens vingslag och kristendomens vagga i Spanien. Suso grundades redan på 400-talet och kom under seklerna att få stilinfluenser från de första kristna kulturerna: västgoter, mozaraber (kristna som levt i det muslimska Spanien i kalifatet Córdoba). Suso, som är äldst, speglar på ett intressant sätt det land som så småningom kommer att bli Spanien många sekler senare. Här skrevs också några av de första texterna på romance – det språk som utvecklas ur vulgärlatinet till modern spanska. Dessutom har man funnit de första texterna här på skriven baskiska.
Under senare medeltid var det mycket vanligt att munkar och präster tog vägarna förbi Suso och Yuso när man gick pilgrimsleden till Santiago de Compostela, även om de ligger en aning söder om den så kallade ”Camino Jacobeo de Ebro”, Jakobsvägen från östra delarna av Spanien. Den går nämligen genom Logroño, lite längre norrut.
Efter denna spännande kulturhistoriska upplevelse sätter vi oss till bords och njuter av ännu en härlig spansk lunch.
Tillbaka i Logroño gör vi ett besök och provar viner på en bodega inne staden.
Kvällen är fri för egna aktiviteter.
Dag 8. HemresaDags att resa hem. Flygtiderna kan variera. Bussresan till flygplatsen tar cirka 2 timmar.
Viktigt om resan
I grundpriset ingårFlygresa till Bilbao t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.
Flygbolagens tidtabeller kan ändras och ankomsterna till Bilbao kan ske från tidig eftermiddag till sen kväll. Vänligen kontrollera din flygtider på din biljett.
Programändring 2025
TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker alltför stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Turistskatt
Flera länder i södra Europa har infört en s k turistskatt. Den betalas kontant på de hotell som har denna vid utcheckning. Den varierar från säsong till säsong och är olika i olika städer. Eftersom skatten ligger utanför TEMAs kontroll betalar varje kund skatten vid utcheckning. Alla städer har inte turistskatt. Den brukar ligga på 1 till 2 EUR per natt och person.
Hotellen
Alternativa hotell kan förekomma på vissa avresor. Dagsprogrammen kan komma i annan ordning på grund av helger eller andra händelser som påverkar besök och aktiviteter.
Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 40 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.
Valuta
Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. Uttagsautomater finns i alla städer och ofta också i de mindre byar vi besöker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Klimat och klädsel
Tidigt på våren kan det vara kyligt på morgnar och kvällar – ibland under noll grader. Det gäller framför allt i inlandet. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.