Spanska världsarvi Kastilien och Extremadura
Dagsprogram
2025
Dag 1. Avresa till MadridAvresa från Skandinavien. På flygplatsen i Madrid möter TEMA:s reseledare för en panoramatur genom staden och vidare bussfärd till hotellet.
Dag 2. Stadstur med PradoMadrid är en av Europas stora huvudstäder med cirka sex miljoner invånare, men i de centrala kvarteren runt Puerta del Sol och Plaza Mayor, med gågator och affärsstråk pulserande av liv, upplevs den som en gemytlig småstad. Under stadsrundturen ser vi Madrids avenyer, monumentala och eleganta arkitektur, vackra fontäner och tar en promenad i gamla stan. Därpå besöker vi ett av världens förnämsta konstmuseer, El Prado.
Under rundvandringen koncentrerar vi oss framför allt på de spanska mästarna: El Greco, Murillo, Velazquez och Goya. Samlingarna är enastående och unika i sitt slag. Museet innehåller även målningar av både italienska och flamländska mästare. Inte minst stannar många upp inför det detaljrika myllret av groteska fantasifoster på Hieronymus Boschs triptyker, exempelvis ”Lustarnas trädgård” och ”Den helige Antonius frestelser”.
Vill man njuta mer av konst, på egen hand, finns det ytterligare några museer i världsklass, som Museo Reina Sofia med modern konst och intressanta internationella tematiska utställningar. Där hänger även en av 1900-talets mest kända målningar, Guernica av Pablo Picasso.
Ett annat museum som lockar konstintresserade från hela världen är Museo Thyssen-Bornemisza med en enorm privat samling av både gamla och nya mästare. Kvällen fri för egna aktiviteter.
Dag 3. Ávila och kejsarens sista bostadVi tar farväl av Madrid och reser norrut mot Guadarramas bergstoppar till Ávila, Spaniens högst belägna stad, 1131 meter över havet. Ávila har spelat en viktig roll i Spaniens historia – både religiöst och politiskt. Några av Spaniens mäktigaste familjer har sina rötter här. Men mest känd är staden för sina två stora helgon, heliga Teresa och Johannes av Korset. Båda bodde och var verksamma här under 1500-talet. Liksom Cáceres, Mérida och Toledo, är staden upptagen på Unescos världsarvslista.
Innanför den väldiga och intakta stadsmuren, över 2,5 kilometer lång, från 1000- och 1300-talet, ser vi en mängd medeltida byggnader i mycket gott skick.
Efter Ávila fortsätter vi västerut mot Extremadura, som bilder gräns mot grannlandet Portugal.
Snart ser vi Gredosmassivets mäktiga ryggtavla, Kastiliens ryggrad, på vars toppar snön ligger kvar långt in i maj.
Vi byter ut storstadslivet mot skön pastoral natur i Jarandilla på historisk parador. Vi besöker det lilla klostret Yuste, där en av världens mäktigaste kungar tillbringade sina sista år. Hit drog sig kejsaren och haubsburgaren Karl V (Karl l av Spanien) tillbaka efter att ha avsagt sig tronen till förmån för sin son Filip II. Efter hans död begravdes han i den lilla kyrkan, men Filip flyttade senare sin fader till mausoleet i El Escorial. Denna idylliska plats omgiven av kastanjer och ekar står i stark kontrast till kejsarens enorma makt och storslagna historia.
På paprikamuseet i Jaraíz får vi lära oss mer om detta hyllade pulver som ingår i många spanska maträtter. Liksom vin och olivolja med sina ursprungsgarantier så har paprikan härifrån också fått sin födelseplats skyddad och garanterad på samma sätt.
Dag 4. Extremadura – conquistadorerExtremadura är en av Spaniens minst befolkade och kända regioner. Här finns mycket välbevarade medeltida städer och byar och en mängd världsarv. Vi känner igen namnen på flera städer och byar inte bara Cáceres och Mérida utan också Trujillo och Guadalupe. Det var just härifrån flera av Spaniens stora erövrare,
conquistadores, kom. För att nämna ett par: Hernán Cortez och Francisco Pizarro. Det förklarar många geografiska namn i Latinamerika. Det ger oss också ledtrådarna till varför det var just här man odlade de första tomaterna och potatisplantorna i Europa. De spanska munkarna spelade en viktig roll när det gällde att odla nyupptäckta jordbruksprodukter från den Nya världen.
Dagen inleds med en stadstur till fots och vi förflyttar oss tillbaka till 1400- och 1500-talets Spanien. Få städer i Spanien var mer inblandade i upptäckten av den Nya världen som Cáceres. En av stadens mest kända personligheter är Hernán Cortez, Mexikos erövrare. Flera av Spaniens mäktigaste familjer hade sina residens här under 1500- och 1600-talet.
Från Cáceres fortsätter vi söderut till denna rundresas sydligaste ort Mérida, som under Spaniens romerska epok hette Augusta Emerita. Staden hade sina glansdagar första århundradet e Kr när den spelade en viktigt roll som huvudstad i den romerska provinsen Lusitanien. Då med över 120 000 invånare. Mérida är sedan början av 1980-talet huvudstad i den autonoma regionen Extremadura.
Mérida har en häpnadsväckande samling välbevarade romerska byggnader, för att nämna några av de mest imponerande: amfiteater, teater, tempel, velodrom, flera akvedukter, en 790 meter lång bro över floden Guadiana och ett av Europas vackraste museum, Romerska museet, ritat av den spanske arkitekten Rafael Moneo, som också skapat Moderna museet i Stockholm.
Ledig tid för egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen.
Dag 5. Romersk huvudstad och skyddshelgonVi inleder dagens besök med en stadstur i Mérida och några av de stora sevärdheterna.
Efter stadsturen fortsätter vi med buss, cirka 1,5 timme, och anländer till Guadalupe, fortfarande i Extremadura. Idag ett litet samhälle men med en stor roll i Spaniens historia. Madonnan i Guadalupe kom att få en enorm status i den spanskkatolska världen eftersom hon kom att bli alla spansktalande länders skyddshelgon.
Enligt historiska dokument var det i det enormt påkostade klostret i Guadalupe, som det katolska kungaparet skrev på kontraktet och godkände Columbus banbrytande expedition.
I klosterkyrkan lär de första indianerna, som spanjorerna tog med sig tillbaka, ha döpts. Vi stannar här och lär oss lite mer. Efter besöket fortsätter vi norrut mot Toledo och anländer sent på eftermiddagen.
Under den här rundresan har vi sett några av Spaniens intressantaste platser och upplevt en överraskande dramatisk och vacker natur. Idag lägger vi till Guadalupe och Spaniens gamla huvudstad Toledo. Landskapet är idag på sina håll ett vidöppet slättland och utgör de västliga delarna av det stora slättlandet La Mancha, där Cervantes lät sin hjälte Don Quijote utföra sina förvirrade bravader.
Toledo, som ofta kallas för El Grecos stad, ligger enastående vackert beläget på en klippa omgärdat och skyddat av floden Tajo. Från toppen av en klippa känner vi igen ett av El Grecos favoritmotiv med Alcázar på avstånd i ensamt majestät över den medeltida staden.
Efter incheckning på hotellet mitt i Gamla stan är kvällen fri för egna strövtåg.
Dag 6. Stadstur i ToledoFörmiddagen ägnas helt åt Toledo, som är en av Europas mest fascinerande städer. Få städer representerar Spaniens historia så bra som Toledo. Rundvandringen till fots på slingrande labyrintiska gator och gränder för dig till den otympliga och mäktiga katedralen med en värdefull konstsamling i sakristian. Vi tittar också närmare på några av stadens verkliga pärlor bland annat Santo Tomékyrkan med El Grecos kända mästerverk "Greven av Orgaz begravning" och den vackra klosterkyrkan San Juan de Los Reyes, som lät resas av det "Katolska kungaparet" Isabella och Ferdinand före invasionen av det muslimska Granada.
Dag 7. ChinchónMellan Toledo och Madrid ligger ett antal små historiska samhällen där tiden liksom stannat upp och de invånare som blivit kvar har stolt hållit fast vid gamla traditioner och värnat om sina kulturarv i ett jordbrukslandskap där vete-, ost- och vinproduktion dominerat, men även spansk högadel och kungafamiljer lämnat efter sig ett intressant kulturarv. En av dessa små städer är Chinchón, som är en förtrollande liten stad belägen i regionen Madrid, cirka 45 kilometer sydost om huvudstaden. Den är mest känd för sin välbevarade historiska arkitektur och sin dramatiska landskapssättning, vilket skapar just en stark känsla av att tiden stått stilla här i flera hundra år.
Centralpunkten i Chinchón är dess Plaza Mayor, ett medeltida torg som är unikt tack vare sina oregelbundna former och de karakteristiska träbalkongerna som omger det. Dessa balkonger, som stöds av robusta träpelare, ger en närmast teatralisk känsla och omvandlas ibland till åskådarplatser under stadens många festivaler och evenemang, som tjurfäktningar och religiösa processioner. Torgets sandbelagda yta, de traditionellt vitkalkade husen med sina djupt röda, bruna- eller gråskodda tak bidrar till en känsla av att ha vandrat in i en annan epok.
På höjden ovanför staden ruvar Castillo de los Condes, en slottsruin från 1500-talet som bjuder på storslagna utsikter över de omgivande oliv- och vinodlingarna. Även om slottet i sig är en ruin, är dess närvaro starkt påtaglig och bidrar till Chinchóns historiska atmosfär.
Chinchón också känd för sin produktion av anislikör, som är djupt förankrad i den lokala matkulturen. Staden är även berömd för sin gastronomi, särskilt rätter som är typiska för regionen och La Mancha: lamm- och grönsaksrätter, grytor och soppor men också fårostar.
Sammanfattningsvis är Chinchón en stad som förkroppsligar den traditionella spanska charmen, med dess historiska platser, levande kultur och gastronomiska traditioner, allt inbäddat i ett landskap som förstärker dess tidlösa karaktär.
Efter en spännande stadstur är eftermiddagen och kvällen ledig fram till en avskedsmiddag på den historiska paradoren, där vi tillbringar resans sista natt.
Dag 8. Avresa till SkandinavienAvresa till flygplatsen för flygresa till Skandinavien.
Viktigt om resan
I grundpriset ingårFlygresa Madrid/Stockholm t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet. Flygbolagens tidtabeller kan ändras och ankomsterna till Madrid kan ske från tidig eftermiddag till sen kväll. Vänligen kontrollera flygtiderna på biljetten.
TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Turistskatt
På vissa resmål i Spanien, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.
Hotell och programAlternativa hotell förekommer. Vissa avresor kan dagsprogrammen komma i annan ordning p g a helger eller andra händelser som kan påverka besök och aktiviteter.
DricksDricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 60 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.
ValutaEuro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
KlimatDet spanska höglandet ligger högt över havet och tidigt på våren kan det vara kyligt på morgnar och kvällar – ibland under noll grader. Det gäller framför allt de 5 första dagarna. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.