Mexiko – Aztekernas och zapotekernas rikenEn resa genom Mexikos mest intressanta städer
Dagsprogram
Vinter 2024/2025
Dag 1. Avresa till MexikoAnkomst till Mexiko och Mexico City. Efter tull- och säkerhetskontroll möter TEMAs reseledare. Vi bor nära ett av de största centrala torg i världen – Zócalon. Tre nätter på hotell Historico Central.
Dag 2. Antropologiska museet och stadsparken Chapultepec
Dagen inleds med besök på det världsberömda Antropologiska museet. Arkitekten bakom den imponerande byggnaden, som invigdes 1964, är Pedro Ramírez Vázquez. Museologin imponerar, varje föremål kommer till sin rätt, en fröjd för ögat. Här representeras Mexikos olika ursprungsfolk, bland annat azteker, zapoteker, maya och tolteker. I en av salarna kan vi beundra aztekernas solsten.
Museet ligger i Latinamerikas största stadspark – Chapultepec (gräshoppa på kulle). Vi tar en promenad utefter parkens huvudgata där försäljarna ropar ut sina varor och tjänster, allt från chiligodis, sockervadd, fribrottarmasker till tatueringar och ansiktsmålningar. Huvudstadsborna firar födelsedagar, har picknick, tar en båttur eller besöker något av parkens alla museer.
Sedan tar vi vår buss till tacodistriktet – Condesa, Mexikos bästa tacos serveras här. Tillbaka till hotellet åker vi Mexico Citys tunnelbana några stationer (eller bussen om man föredrar).
Dag 3. Centrum, Frida Kahlo och kanalerna i Xochimilco
Efter frukost promenerar vi till katedralen. Den är över hundra meter lång och byggdes mellan 1571 och 1813, många olika arkitektoniska stilar finns representerade. Sedan går vi in i det lika imponerande presidentpalatset för att bekanta oss med Diego Riveras muralmålningar. De beskriver Mexikos historia. Tillsammans med det Antropologiska museet ger de en bra historisk grund att stå på när vi ska börja resa runt i landet. Innan vi lämnar centrum ser vi Templo Mayor, aztekernas huvudtempel byggt på 1300-talet, utgrävt på 1970-talet.
Nu är det dags att åka till konstnärinnan Frida Kahlos hem i södra delen av huvudstaden. Det blå huset i Coyoacán. Här växte Frida upp, här bodde hon med sin make Diego Rivera och här vilar hon i en förspansk urna.
Det som finns kvar av aztekernas kanalsystem ligger i Xochimilco, ett populärt utflyktsmål för mexikanska familjer. Vi intar vår lunch ombord på en flatbottnad trajinera. På andra trajineras färdas musikgrupper bland annat mariachis.
På tillbakavägen till hotellet gör vi ett fotostopp vid det statliga universitetet, UNAM, och Olympiastadion.
Dag 4. Hacienda Vista Hermosa
Idag lämnar vi huvudstaden mitt på dagen och reser söderut till conquistadoren Hernán Cortés Hacienda, numera hotell. Vista Hermosa byggdes på 1520-talet. Vi känner den kolonial historiens vingslag och njuter av den vackra poolen och hotellområdet. Vi stannar två nätter. På kvällen äter vi middag på hotellet.
Dag 5. Silverstaden Taxco
Mexiko är världens största silverproducent. Den här dagen blir det dagsutflykt till silverstaden Taxco. Stadens vita hus med tegeltak klättrar uppför bergets kullerstensgator. Smidesjärnsbalkongerna pryds av pelargoner. Tid ges att ströva runt i denna pittoreska stad med dess många torg, silversmedjor och serveringar. Middag på hotellet.
Dag 6. Oaxaca
Vi fortsätter söderut, dagens slutmål är staden Oaxaca, vald för andra året i rad till världens bästa stad att resa till av Travel + Leisure. Utsikten från bussen över bergskedjan Sierra Madre är magnifik.
Vi bor tre nätter på hotell Na´ura Hotel Centro.
Dag 7. Monte Albán, centrum och guldfyndet i Santo Domingo
Vår dag börjar med en tur till ett av Mexikos vackraste arkeologiska områden – Monte Albán. Staden ligger uppe på höjden med fin utsikt över Oaxacadalen. Här hittade Alfonso Caso, 1932 i grav nummer sju, det största guldfyndet genom tiderna i Mexiko. Numera finns fyndet i Santo Domingoklostret som vi också besöker.
Lunch äter vi i Oaxacas centrum på en restaurang där vi kan överblicka det centrala torgets folkliv. Den som vill kan sedan följa med till marknaden där det säljs mat, frukt, gräshoppor och färgrika konsthantverk. I närheten av marknaden ligger chokladbutikerna. Personalen blandar till chokladen efter kundernas tycke och smak. Kanske passar någon på att dricka en kopp av den, för Oaxaca, kända drycken.
Dag 8. Konsthantverk, Mezcal och trädet i Tule
Mexiko är känt för sitt stora utbud av konsthantverk. Teotitlán del Valle blir vårt första stopp idag. På Isaac Vasquez väveri får vi lära oss vad zapotekerna färgar sitt garn med och har så gjort sedan förspansk tid. Isaac finns representerad på Metropolitan Museum of Art i New York. Motiven på mattorna är inspirerade av både förspanska zapotekiska och moderna konstnärers verk, bland annat Frida Kahlo.
Vi fortsätter till en mezcalproducent. Drycken, som tequilan, utvinns ur agaveplantan och har en rökaktig smak. I botten av flaskan ligger en larv. På senare år har den upplevt en renässans i Mexiko och andra länder.
I Santa María del Tule tittar vi på världens största sumpcypress. Trädet är över tvåtusen år gammalt och väger mer än sexhundra ton.
Nu åker vi till Doña Rosas keramikverkstad i San Bartolo Coyotepec. Keramikerna visar oss hur de med ursprunglig, enkel teknik drejar och dekorerar den, för området, typiska svarta keramiken.
Dagen avslutas med lunch på en restaurang där Oaxacas kända, traditionella mat serveras.
Dag 9. Puebla och Mexico City
Färden går norrut. I kolonialstaden Puebla tar vi en stadspromenad, vid slutet av varje gata anar man bergen. Speciellt för Puebla är dess fasader med en kombination av tegel och kakel. Kända är sötsakerna som tillverkas, bland annat camotes – sötpotatisgodis. Har man inte smakat dem har man inte varit i Puebla säger mexikanerna. Vi går in i en av de vackra sötsaksbutikerna så att den som vill får smaka.
Vi äter lunch på en typisk poblansk restaurang innan vi fortsätter mot Mexico City. Vi stannar en natt på Hotel Historico Central i centrum.
Dag 10. Guadalupes Basilika och Teotihuacan, hemresa
Vi avslutar rundresan med den viktigaste vallfärdsorten för hela Latinamerika idag – Jungfru Guadalupes basilika och den viktigaste under förspansk tid – Teotihuacan. Basilikan har plats för tusentals troende. I december, när jungfrun firas, kommer miljoner pilgrimer. Vanligt är att de går på knä den sista biten mot tyget som man tror att jungfrun uppenbarade sig på 1531. Den senaste basilikan stod färdig 1976. Arkitekten är samme man som utformade Antropologiska museet och den kända fotbollsstadion – Estadio Azteca. Längre norrut ligger Teotihuacan – plats där män blir gudar. Majestätisk är det adjektiv som bäst beskriver detta arkeologiska område. Vi imponeras av den över sextio meter höga Solpyramiden och den aningen lägre Månpyramiden. Inte en enda byggnad, i den enorma staden, avviker från det perfekta rutnät den byggdes efter. Vi bekantar oss med gudar som Tlaloc och Quetzalcoatl. Staden blomstrade under 400-talet e Kr, då var alla byggnader målade, framför allt i rött. Vi strosar fram på de Dödas väg och föreställer oss hur det såg ut när det var en levande stad med tiotusentals invånare.
Lunch äter vi närheten innan det är dags att åka till flygplatsen.
Dag 11. Hemkomst
Under dagen ankomst till Skandinavien.
Viktigt om resan
I grundpriset ingårFlyg till Mexico City, tur och retur, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program om inget annat anges.
TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 1200 MXN per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.
Hotellen
Hotellen på resan är av första klass, där vi tagit hänsyn till såväl standard, service som läge. Vid eventuell hotelländring ställs samma krav på alternativt hotell.
Obs. att på vissa avresor används alternativa hotell under denna rundresa. Dessa hotell kommer upp under ordinarie hotellista om så är fallet. Hotellen är likvärdiga och har ingen påverkan på själva programmet.
Valuta
Mexikansk peso (MXN). För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel och utrustning
Generellt dominerar regnperioden under sommarmånaderna juni–augusti, men givetvis kan regn förekomma även under andra tider. Under dagen passar lätta bomullskläder, men det kan vara skönt att ha en varmare tröja/jacka för svalare kvällar.
Kläderna bör vara oömma, eftersom vi ständigt är på utflykt. Vi vandrar i städer och byar, och klättrar på ruiner som ibland kan vara fuktiga; rejäla skor med gummisula rekommenderas.
Med reservation för ändringar.
ALLT DETTA INGÅR I RESAN
• Flyg till Mexico City, t/r
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 5 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
Skriv ut "Dagsprogram" och "Viktig information om resan"
RESFAKTA
Dag 1
Flyg Skandinavien – Mexico City. Flygmåltider ingår. Transfer från flygplatsen – Mexico City, ca 8 km. Tre övernattningat på hotell i Mexico City.
Dag 2
Mexico City, besök på Antropologiska museet, stadsparken Chapultepec och tacodistriktet – Condesa. Frukost ingår.
Dag 3
Kort stadsvandring med presidentpalatset, besök till Frida Kahlos hem, aztekernas kanalsystem i Xochimilco. Frukost och lunch ingår.
Dag 4
Buss Mexico City – Hacienda Vista Hermosa, ca 125 km. Två övernattningar på haciendan. Frukost och middag.
Dag 5
Buss Hacienda Vista Hermosa – Taxco, ca 120 km t/r. Besök i silverstaden Taxco. Åter till haciendan. Frukost och middag.
Dag 6
Buss Hacienda Vista Hermosa – Oaxaca 495 km. Tre övernattningar på hotell. Frukost.
Dag 7
Besök i Monte Albán med Santo Domingoklostret och guldfyndet, ca 20 km t/r. Frukost och lunch.
Dag 8
Oaxaca – Teotitlán del Valle – San Bartolo Coyotepec – Oaxaca, ca 80 km. Besök på Isaac Vasquez väveri, Mezcalproducent, den gigantiska cypressen i Tule samt kermaikverkstad. Frukost och lunch.
Dag 9
Oaxaca – Puebla – Mexico City, ca 470 km. Besök i kolonialstaden Puebla. Frukost och lunch.
Dag 10
Mexico City – Teotihuacan, arkeologisk plats – flygplatsen – ca 95 km. Eftermiddag till flygplats för hemfärd. Frukost och lunch.
Dag 11. Hemkomst.
Ankomst Skandinavien under dagen.
Mexiko
Folkmängd: 129 miljoner
Landets yta: 1 964 000 km²
Valuta: Mexikansk peso
Språk: Spanska
Religion: Ingen officiell religion.