PatagonienFrån Buenos Aires till Eldslandet
Dagsprogram
Vinter 2024/2025
Dag 1. Avresa till ArgentinaAvresa från Skandinavien till Buenos Aires.
Dag 2. Tangons huvudstad
Ankomst till Buenos Aires där TEMAs reseledare väntar med buss. Dagens planerade program är delvis beroende på ankomsttiden. Anländer vi tidig förmiddag inleder vi omedelbart med en panoramastadstur i denna sköna storstad grundad på 1500-talet, belägen mellan Pampas i söder och Rio de la Plata i norr.
Buenos Aires centrala delar har fortfarande kvar den ursprungliga schackrutemönstrade stadsplanen. Under århundradens lopp har sedan stadsdel på stadsdel lagts till efter hand som invandringen ökat och det är just dessa, barrios, som till stor del utgör stadens charm.
Buenos Aires liknar knappast någon annan sydamerikansk stad, då dess självmedvetna invånare tycks ha en mycket stark ambition att vara mer europeiska än européerna själva. Vi ser några av stadens viktigaste ikoner, som Casa Rosada, katedralen, de eleganta överklasskvarteren i Recoleta och hamnkvarteret La Boca.
Resten av dagen är fri för vila och egna aktiviteter fram till välkomstmiddagen.
Dag 3. Ledig dag
Ledig dag i Buenos Aires. Här finns sevärdheter för alla intressen. Hör med reseledare.. Temaresor kommer även att erbjuda några extraaktiviteter. Se faktatexten!
Dag 4. Flygresa till Patagonien
Morgonflyg till staden El Calafate med en flygtiden på drygt tre timmar. Observera att flygtiderna kan ändras med kort varsel.
El Calafate, kallas Calafate, utan bestämd artikel, ligger på södra stranden av sjön Lago Argentino, i provinsen Santa Cruz, i argentinska Patagonien, och är en naturlig port till Nationalparken Los Glaciares.
Efter incheckningen hotellet är resten av kvällen ledig för egna strövtåg.
Dag 5. Perito Moreno, den talande glaciären
Hela dagen ägnar vi åt en utflykt till nationalparken Los Glaciares, där en av landets stora attraktioner finns, glaciären Perito Moreno.
Från Calafate reser vi med buss genom nationalparken Los Glaciares. Vårt första längre stopp gör vi vid utkiksplatsen med den enastående vyen mot glaciären Perito Moreno, som är cirka 1 kilometer bred och 80 meter hög. Det lär vara den enda glaciären i världen som fortfarande ”lever”. Den förtrollande stillheten avbryts då och då av ett muller, när ispelare eller en isvägg rasar ner i sjön för att flyta bort som isberg. Det är inte ovanligt att besökare sitter som förhäxade timmar i sträck blickande ut över glaciären och emellanåt tar upp en stilla applåd, när glaciären ”talar”. För att fullborda dagen gör vi en ”glaciärkryssning”, en timme cirka, på Lago Argentino fram till Perito Morenos södra sida.
Dag 6. Glaciärsjöar och isberg
Idag ser vi flera av de mest kända glaciärerna i området under en heldagsutflykt med båt från Punta Bandera cirka 50 kilometer från Calafate. Fartyget tar oss förbi isberg i skiftande nyanser av snövitt till djupblått fram till den cirka 30 meter höga glaciären Uppsala, uppkallad efter den svenska universitetsstaden.
Innan vi påbörjar resan tillbaka till hotellet ges tid för lunch.
Sent på eftermiddagen är du tillbaka i Calafate.
Dag 7. Från Argentina till Chile
Vi lämnar Calafate efter frukost och börjar bussresan till Puerto Natales i Chile, där vi ska övernatta. Resan tar cirka 4–4,5 timmar. Det särpräglade och karga landskapet breder ut sig mot horisonten i öster och Anderna i väster. Har lyser människorna verkligen med sin frånvaro. Patagonien är en av Amerikas verkliga glesbyggder.
Framme i den lilla staden Puerto Natales checkar vi in på vårt hotell. Resten av dagen och kvällen ledig.
När de första européerna anlände hit träffade man på kawésqarindianer som antagligen levt här i många tusen år. De europeiska invandrare var tyskar, engelsmän, walesare, skottar, kroater, greker, italienare och spanjorer. Då var det fåravel och ull som var den främsta inkomstkällan. Idag har turismen fått en viktig roll i den lilla stadens ekonomi. Puerto Natales har en befolkning på cirka 21 000 invånare.
Dag 8. Gigantiskt trögdjur och världsarvet Torres del Paine
Om något naturområde skulle kunna kallas för Patagoniens stora juvel eller krona, så är det tveklöst nationalparken och världsarvet Torres del Paine, som ligger cirka 60 kilometer norr om Puerto Natales. Det är dit vi ska idag, men först gör vi en avstickare och besöker Milodóngrottan på vägen. Detta naturmonument består av tre grottor. Den största av dessa, som är 200 meter djup upptäcktes år 1896. Här fann man hud, ben och andra rester av ett utdött däggdjur, Milodonen (mylodon darwini), en växtätare och släkting till sengångaren och myrsloken – gigantisk i jämförelse med dessa. Den kunde väga upp till 3 ton. Varför den utrotades för cirka 10 000 år sedan berodde säkert på flera faktorer. Man har nämnt vulkanutbrott och klimatförändringar.
Efter ett kortare kaféstopp fortsätter vi till nationalparken Torres del Paine. Här kan man inte annat än förundras och överväldigas över hur vackert naturen ställer ut sina konstverk: Laguna Amarga och Portería Sarmiento. Utmed vägen ser vi sjöarna Nordenskjöld och Pehoe, och med lite tur också grupper av guanacos och nanduer. Vi gör flera stopp och kortare promenader till platser som det vackra Salto Grande. l Camping Pehoe tar vi ett frivilligt lunchstopp med makalös utsikt över de så kallade Painehornen, Cuernos del Paine.
Därefter fortsätter turen till glaciären Gray. Här gör vi en promenad på knappt en timme över floden Pingo på en hängbro för att komma fram till Mirador Gray med utsikt över ett sjöområde fullt av isflak från glaciären Paine Grande.
Sent under eftermiddagen återvänder vi till hotellet i Puerto Natales.
Dag 9. Kosmopolitisk stad
250 kilometer söder om Puerto Natales ligger hamnstaden Punta Arenas. Det är vårt resmål idag. Punta Arenas är den viktigaste staden i hela regionen. Staden räknas som en global inkörsport till den antarktiska kontinenten. Inte mindre än 15 nationer har sin bashamn här, och ett 30-tal vill dessutom förlägga sin polarforskning vid International Antarctic Centre och Universitetet Magallanes, vilka i framtiden kommer att ha plats för över 500 forskare. I och med detta projiceras staden som ett vetenskapscentrum med hög kompetens.
Punta Arenas ligger mellan de två största sötvattenreserverna i världen, Antarktis och Campos de Hielo Sur.
Före öppnandet av Panamakanalen 1914 var Punta Arenas den viktigaste hamnen mellan Stilla havet och Atlanten. Detta skapade förutsättningarna för den kosmopolitism som fortfarande råder här och som starkt bidragit till den europeiska karaktären av stadens centrum.
Punta Arenas är chilenska Patagoniens största stad med cirka 120 000 invånare. Livskvaliteten framstår som den bästa i hela Chile.
Nattlivet är också vida känt. Dessutom kan man skryta med bästa shoppingen i Chile tack vare skattereduktionen i den så kallade zona franca.
Ekonomin är baserad på sjöfart, fåravel, olje- och gasutvinning.
Kvällen ledig för egna aktiviteter.
Dag 10. Indianernas och eldarnas land
Idag bär det av till jordens sydligaste stad Ushuaia på Eldslandet. Den lilla staden, cirka 60 000 invånare, är belägen vid Beaglekanalen, uppkallad efter det skepp på vilket Charles Darwin seglade genom kanalen år 1832.
Eldslandet, Tierra del Fuego, delas av Chile och Argentina och består av flera öar, på den största Isla Grande de la Tierrra del Fuego ligger Ushuaia.
Det var portugisen Fernão de Magalhães (Ferdinand Magellan) som under spansk flagg var förste europé på dessa breddgrader, året var 1520. Öarna var bebodda av jägar- och samlarfolk, med exotiska namn: selk'nam, alakaluf och yágan. De levde på ett överflöd av landdjur och marina däggdjur, skaldjur och fiskar. Vid stränderna gjorde de upp eldar för att koka och tillreda sin fångst. Dessa eldar syntes långt ut på havet, därav fick arkipelagen sitt namn. Idag är dessa sydliga indianfolk ett minne blott, dess historia lika tragisk som på många andra håll i Amerika.
esan är lång och tillfälle till slummer kommer inte att saknas. Landskapen breder ut sig i all oändlighet i en karg och sträng skönhet. Det är naturligtvis den unika naturen, som är Eldslandets stora tillgång, men känslan av att befinna sig på en av vår jords utposter berör en starkt. Vi kommer att vara på resande fot mest hela dagen.
Sen eftermiddag till tidig kväll anländer vi till Ushuaia. De första européer som slog sig ner här bland yáganindianerna var brittiska missionärer. Den mest kände av dessa var Thomas Bridges som byggde det första huset i Ushuaia på 1870-talet.
Lucas Bridges, Thomas son, skrev sedermera en mycket intressant bok om sin far och sin uppväxt bland indianerna. Han lärde sig tala yagan lika bra som sitt modersmål engelska.
Idag bor det närmare 60 000 invånare i Ushuaia, som huvudsakligen lever av fiske, fåruppfödning, gas- och oljeutvinning och ekoturism.
Efter ankomst och incheckning på hotellet är eftermiddagen och kvällen fri för egna aktiviteter.
Gemensam middag under kvällen.
Dag 11. Eldslandets Nationalpark och straffångarnas tåg
Den enda nationalparken på Eldslandet, Parque Nacional de la Tierra del Fuego, ligger 12 kilometer väster om Ushuaia nära gränsen till Chile. Här kommer vi en hård och många gånger fientlig verklighet nära, men också en natur som bjuder på stor skönhet.
Vi kommer till Lapataiabukten och Rocasjön och ser den kanadensiska bäverns (inplanterad år 1948) intrikata byggnationer. Samtidigt skuttar nästan helt orädda kaniner runt omkring oss, ett djur som blivit något av en plåga för Eldslandet.
Vi lär oss lite mer om den typiska floran och faunan – i viss mån inte helt olik vår egen nordiska natur om endemiska och unika djurarter.
Efter besöket i nationalparken stiger vi på ”Tåget till världens ände”. Tåget transporterade straffångar från fängelset i Ushuaia till skogarna väster om samhället för att hugga timmer och ved. Idag reser man 7 kilometer på denna smalspåriga järnväg och får ta del av en historia som inte ligger så långt tillbaka i tiden medan tåget tar oss genom det fantasieggande och vackra landskapet.
Resten av dagen fri för egna aktiviteter.
Dag 12. Ledig dag vid världens ände
Ledig dag i Ushuaia för egna aktiviteter.
Dag 13. Tangoshow
Avresa till Buenos Aires med flyg. Fram till middagen har vi ledig tid för egna aktiviteter.
Kvällen avslutas med en tangoföreställning med middag inklusive dryck.
Dag 14. Hemresa
Ledig dag fram till avresan. Transfer och flyg till Skandinavien.
Dag 15. Ankomst Skandinavien
Ankomst till Skandinavien.
Viktigt om resan
I grundpriset ingår
Flygresa Buenos Aires t o r via Frankfurt, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider inklusive flygmåltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.
TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Valuta
ARS (argentinska pesos), CLP (chilenska pesos), USD, EUR.
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Dricks
Dricks ingår ej på denna resa förutom dricks/avgifter för bagagehantering på hotellen och på flygplatserna i Argentina. Övrig dricks till gemensamma måltider, chaufförer och lokala guider ingår inte. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 90 USD (US dollar) per passagerare. För att göra detta så smidigt som möjligt betalas detta på plats till TEMA-reseledaren som sköter fördelningen.
Vanliga kreditkort går bra att använda för betalning på många platser. Bankomater fungerar som hemma.
Klimat
Årstiderna är omvända på det södra halvklotet. Våren infaller i augusti till oktober, sommaren under december till mars, hösten i april till maj och vintern under juni till augusti. Våra resor går under sommaren, men på grund av höjden över havet och de sydliga breddgraderna kan det vädret vara kyligt.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns vädersajter som yr.no, cnn.com och bbc.com.
Klädsel och utrustning
Oömma, lättvättade fritidskläder i bomull passar bra under dagsturerna. En vindtät jacka och varm tröja kan ibland behövas för tidiga morgnar och kyliga kvällar.
Atmosfären på våra hotell är relativt informell. Solglasögon, kamera, extra minneskort och glöm inte dina laddare. Har man många elektroniska apparater kan en grenkontakt vara bra att ha.
Ett regnplagg och paraply kan också komma väl till pass.
Extrautflykter
Buss- och båtutflykt till Tigredeltat. Halvdagstur.
Vi reser genom Buenos Aires norra delar till Tigre, där vi stiger ombord på katamaran och navigerar i Paranás fascinerande floddelta och kanalsystem. Utflykten visar upp en helt annan sida av Buenos Aires med öar, små fiskebyar och eleganta sommarresidens.
Pris: Cirka 60 USD per person. Betalas med kort eller kontant till lokalguiden.
Övrigt
Vi reser i malariafria områden under hela resan. Hälsofrågor och vaccinationer ta kontakt med din vårdcentral, läkare eller vaccinationscentral.