Dolomiterna - skönhet och gastronomi på nära håll
Researtiklar
Dolomiterna består av 18 toppar som reser sig över 3 000 meter. Området har några av de vackraste bergslandskapen i världen, med sina vertikala väggar, branta klippor och en hög täthet av smala, djupa och långa dalar. I Dolomiternas berggrund finns gott om dolomit – en typ av kalksten. Karakteristiskt för Dolomiterna är dess taggiga, eroderade toppar som ger alplandskapet sin spektakulära skepnad.
Mineralet är uppkallat efter fransmannen Déodat Gratet de Dolomieu (1750-1801) som 1789 klarade ut den kemiska sammansättningen. Bergen är gamla korallrev med en hög andel magnesium som ger bergen dess sagoliknande, rosa skimmer. Tidigare hette bergskedjan de bleka bergen, Monti Pallidi.
Bergskedjan är en del av Alperna, i den nordöstra delen av Italien. Regionen gränsar till Tyrolen i Österrike och stora delar tillhörde Tyrolen före första världskriget.
De tre topparna och historiska bergsbestigare
De tre topparna i naturparken utgör en av de mest utmärkande delarna av Dolomiterna. Den här naturliga höjdpunkten är också symbolen för UNESCO:s världsnaturarv i Dolomiterna.
1869 bestegs Big Peak på 2 999 meter framgångsrikt för första gången av Paul Grohmann från Wien, Franz Innerkofler från Sesto och Peter Salcher från Luggau. De nådde toppen på 2 timmar och 55 minuter. Fem år senare gjorde en kvinna, Anna Ploner, anspråk på att bestigit toppen av Great Pinnacle. 1879 nåddes toppen på Western Pinnacle på 2 973 meter för första gången, och 1881 bestegs den Lilla toppen (2 857 m), den svåraste av de 3 topparna, framgångsrikt. Samma år byggdes Three Peaks Hut, som sedan dess har besökts av otaliga människor varje år.
I augusti 1933, efter flera försök, erövrade alpinisterna Emilio Comici och bröderna Giovanni och Angelo Dimai den branta norra väggen på Big Peak och skrev klättringshistoria. The Big Peak bestegs på vintern, i minus 30 grader 1963, vilket tog Peter Siegert, Gerd Uhner och Reiner Kauschke hela 17 dagar.
Sedan dess har dessa berg i Sesto Dolomiterna, på gränsen mellan provinserna Belluno och Sydtyrolen, lockat passionerade klättrare och fritidsvandrare från hela världen.
I Dolomiterna finns spektakulära vandringsleder som ger nära vyer av några av världens vackraste berg. Man vandrar i ett världsarv. Infrastrukturen är i tillägg suverän så det är lätt ta sig runt. Allt löser sig genom att gå, i detta landskap kan man lätt promenera sig till sina bästa tankar.
Matkultur i Dolomiterna
Sydtyrolens kök smälter samman det bästa av italiensk mat och de alpina influenserna från Österrike och Tyskland med månghundraåriga mattraditioner att skapa helt unika, aptitretande läckra rätter som stillar själen. Det är ett gudomligt, alpint kök som får dig att känna dig varm, mätt och lycklig.
Givetvis handlar det om färsk pasta, ost direkt från regionen, de fräschaste ingredienserna och generösa portioner som lugnar värkande muskler och skavande fötter i slutet av en lång dag utomhus – allt nedsköljt tillsammans med lokalt vin, förstås!
I Dolomiterna finns det en säsongsbetonad, jord-till-bord-inställning till mat. Här odlas gärna råvaror i skogarna i närheten eller på de lokala gårdarna. Maten är i harmoni med bergen och dalgångarna. Sällan har naturvandringar kombinerats med så god mat!
Vi på TEMA vandrar regelbundet i Dolomiterna. Alltid i små grupper. Läs mer om Vandring i Dolomiterna här.