Dubbelöverlevarna från Hiroshima och Nagasaki – de överlevde två atombomber
I historien om atombomberna finns ett fåtal individer vars öden trotsar all logik – människor som överlevde både Hiroshima och Nagasaki. De kallas på japanska för nijū hibakusha, vilket betyder ”dubbel bomböverlevare”. Det är en benämning som bär både respekt och tyngd, och deras berättelser är bland de mest sällsynta vittnesmålen från andra världskrigets slutskede.
Den mest kända av dessa överlevare är Tsutomu Yamaguchi, en ingenjör från Nagasaki som arbetade för Mitsubishi Heavy Industries. Den 6 augusti 1945 befann han sig på affärsresa i Hiroshima. Han var just på väg till tågstationen efter att ha avslutat ett arbetsmöte när himlen sprack upp i ett våldsamt bländande ljus. Bomben exploderade ungefär tre kilometer från honom. Trots svåra brännskador och en sprängd trumhinna lyckades han ta sig till skydd och övernattade i ruinerna.
Två dagar senare, den 8 augusti, återvände Yamaguchi till sin hemstad Nagasaki, där han – fortfarande bandagerad och i chock – rapporterade till jobbet. Morgonen därpå, den 9 augusti, försökte han förklara för sin chef vad som hänt i Hiroshima när ännu ett bländande ljus fyllde rummet. Den andra atombomben hade just exploderat, den här gången över Nagasaki. Än en gång överlevde Yamaguchi. Han och hans familj, som också skadades, lyckades fly till skydd och överlevde även denna andra katastrof.
Yamaguchi är den enda personen som officiellt erkänts av den japanska regeringen som nijū hibakusha , även om det uppskattas att uppemot 160 personer överlevde båda bombningarna. Många reste från Hiroshima till Nagasaki efter den första bomben – i hopp om att hitta släktingar, fly undan rasmassor, eller för att återvända hem. Istället hamnade de mitt i en andra mardröm.
Att vara nijū hibakusha innebar inte bara fysisk och psykisk smärta – det kunde också leda till social stigmatisering. Många överlevare, både med enkel och dubbel erfarenhet, utsattes för diskriminering i efterkrigstiden. De ansågs vara ”förgiftade” eller sjuka, svåra att gifta bort eller anställa. Därför valde flera att hålla sina berättelser hemliga i årtionden.
Först i slutet av sitt liv började Tsutomu Yamaguchi tala öppet om sina upplevelser. Han blev en aktiv röst för kärnvapennedrustning och mötte bland annat FN-delegater för att vittna om vad han upplevt. Han avled 2010 vid 93 års ålder och hann se världen börja lyssna till hans budskap.
De dubbelöverlevande representerar något djupt mänskligt – inte bara viljan att överleva, utan att förstå, berätta och varna. I en tid där kärnvapnens hot åter diskuteras, påminner deras liv om vad som står på spel.