Ginza - fashionabla Tokyo
Researtiklar
Tokyos historiska europeiska stadsdel
Ginza är området där det präglades mynt på 1600-talet. På 1800-talet flyttade myntproduktionen till Nihongbashidistriktet, och eld och ånga, industrialismens framväxt skapade rikedom i Ginza. 1872 brann Ginza och sen bestämde man sig för att bygga helt nytt och skapa Rengagai eller ”bricktown”. Den engelske arkitekten Thomas J Waters fick överse det hela. Tokyo fick sitt eget Regent Street . När det hela stod klart fanns det över 1000 röda engelska tegelhus i området.
På 1920 talet dissade guideboksförfattaren Philip Terry området
” Size without majesty, individuality divorced from all dignity, and convenience rather than fitness”
Han fick tycka vad han ville. Tokyos första tunnelbanelinje öppnade från området 1927 och skapade en förbindelse till Asakusa och Ueno.
Här flanerade nytänkare och rebelliska ungdomar som gärna slog sig ned på ett café med en utländsk roman eller marxistiska filosofiska tankegångar. Gin-bura- ginzaflanering – var redan ett begrepp. En tradition som lever kvar idag då man stänger av trafiken på lördagseftermiddagar så Ginza blir en gågata. Få japaner ville bo i vad som ansågs unkna och fuktsamlande engelska tegelhus, men det var en plats där man definitivt skulle flanera. Precis som idag, som sagt.
Ginza före andra världskriget
Ginzas hippa generation kallades för mobo om de var män och moga om de var kvinnor. Detta var Japans jazzålder före kriget. Ginza var således” the place to be på 1920 talet”, rökiga salonger, caféer, biografer, teatrar, tyska ölhallar och en nyvunnen erotism och sexuell frihet.
Asfalten brann en gång och jordbävningen förstörde mycket 1923, men på 1930 – talet var det full fart igen. Kriget 1945 förstörde dock återuppbyggnaden och Wako, eller Hattoribyggnaden är i stort sett det enda som är kvar av gamla Ginzas arkitektur. Det blev ju amerikanarnas högkvarter i Tokyo under ockupationstiden. Kanske är det därför Godzilla alltid klättrar på Wako? Godzilla som idag för övrigt är Tokyos turistambassadör!!
Exklusivt och dyrt men härlig atmosfär
På 1980-talet hade Ginza några av världens dyraste markpriser innan den japanska ekonomin kraschade. Sen har området fått stå tillbaka lite under en period, men nu är det återigen det chicka Ginza. Före pandemin blev området ett favoritstråk för nyrika kineser att turista och shoppa, och visa sin nyvunna rikedom. Nu är det mest japaner här igen. I Ginza har Nissan ett showroom, även Sony, och några av stadens elegantaste varuhus återfinns här. Även ett underskattat whiskymuseum återfinns i distriktet.Missa inte att gå ned på bottenvåningen och se presentavdelningen i tex Mitsukoshi. Vackrare gåvor finns inte! Ett annat tips är att sätta sig på andra våningen på Doutor café vid Ginzakorsningen och kika på folklivet, medan man njuter en klassisk café au lait och en bakelse.
Ginza besöker vi på vår rundresa från Tokyo till Hiroshima.