Hachikō - den lojalaste hunden
Researtiklar
Hachikō, den gyllenbruna Akita-hunden, föddes den 10 november 1923 på en gård i Akita prefektur, Japan. Året efter köpte professor Hidesaburō Ueno, en lärare vid jordbruksavdelningen på Tokyos kejserliga universitet, valpen och tog honom med till Shibuya-distriktet i Tokyo. Professor Ueno var en älskad och respekterad lärare, känd för sin kunskap och dedikation till sitt arbete. Han hade även ett gott rykte som en omtänksam och generös person.
Hachikō och professor Ueno följde en bestämd rutin varje dag. På morgonen gick Ueno till Shibuya Station tillsammans med Hachikō och tog tåget till sitt arbete. Efter dagens lektioner återvände Ueno till stationen exakt klockan 15.00, där Hachikō alltid väntade för att följa med honom hem.
Den lojala Hachi
Denna vana höll de fast vid fram till en sorglig dag i maj 1925. Professor Ueno drabbades av en dödlig hjärnblödning medan han undervisade. Trots den plötsliga förändringen i sin rutin dök Hachikō upp som vanligt vid Shibuya stationen klockan tre samma dag. Han hoppades att hans älskade ägare skulle stiga av tåget som han brukade göra. Men Ueno återvände aldrig. Dagen efter fortsatte Hachikō att troget dyka upp vid samma tidpunkt och hoppades på att få se sin ägare igen. Trots att professor Ueno aldrig skulle komma tillbaka, gav Hachikō aldrig upp hoppet.
Denna gripande och hjärtskärande berättelse om Hachikōs lojalitet spred sig snabbt genom Tokyo och världen. Folk började beundra den trofasta hunden och hans ovillkorliga kärlek till sin ägare. De beundrade hans ständiga närvaro vid Shibuyastationen och hans otroliga tålamod.
Flera år gick, och Hachikō fortsatte att vänta vid stationen varje dag, trots att ingen längre förväntade sig att Ueno skulle komma tillbaka. Han blev en symbol för lojalitet och hängivenhet, och människor kom från när och fjärran för att se honom och hylla hans förmåga att hålla fast vid sitt hopp.
Hachikōs historia blev så känd att en bronsskulptur av honom restes vid Shibuyastationen för att hedra hans minne och hans osvikliga lojalitet. Statyn av Hachikō vid Shibuya Station i Tokyo skapades av den japanska skulptören Takeshi Ando. Takeshi Ando var känd för sina konstverk och skulpturer av djur och natur.
Även efter Hachikōs död 1935 fortsatte hans arv att leva vidare och inspirera människor över hela världen att värdesätta och uppskatta den oföränderliga kärlek och hängivenhet som våra fyrbenta vänner ger oss.
Hachikōs berättelse är en påminnelse om att kärlek och lojalitet är tidlösa och kan övervinna både avstånd och tid. Han blev en legendarisk symbol för hundars lojalitet och berörde hjärtan över hela världen
Dödsorsaken för Hachikō kunde inte fastställas förrän år 2011, då forskare undersökte hans kvarlevor. Det konstaterades att Hachikō förmodligen hade avlidit till följd av en filariainfektion och cancer. Trots att han hade fyra yakitorispett i magen fann forskarna att dessa inte var den direkta orsaken till Hachikōs död.
Uppmärksammades över hela Japan
Hachikōs bortgång fick stor uppmärksamhet över hela Japan och ledde till nationella rubriker. Han kremerades och hans aska placerades bredvid professor Uenos grav på Aoyama-kyrkogården i Tokyo. På så vis återförenades mästaren och hans lojala hund äntligen. Hachikōs päls bevarades och stoppades upp för att bevara hans minne. Den är nu utställd på National Museum of Nature and Science i Ueno, Tokyo.
En intressant och mindre känd faktor om Hachikō är att hans ursprungliga namn faktiskt var ”Hachi”. Det var först efter hans berömmelse som han fick smeknamnet ”Hachikō”, där ”ko” är en vanlig ändelse för japanska hundnamn. Hachikōs eftermäle och berömmelse har även lett till att Akita-rasen har fått ökad popularitet och erkännande internationellt. Historien blev till film 2009.
Filmen ”Hachiko: A Dog’s Story” , regisserades av Lasse Hallström och är löst baserad på den sanna historien om Hachikō och hans ägare professor Ueno. Richard Gere spelar rollen som professor Parker Wilson, en fiktiv karaktär som motsvarar professor Ueno.
Statyn ser du på vår resa till Tokyo som vi kallar Tokyo+.