Hiroshima och Jan Letzels industriutställningshall
Före den ödesdigra dagen den 6 augusti 1945 var Hiroshima en livlig och strategiskt viktig stad i västra Japan. Den låg vid Otagawaflodens delta, med flera kanaler som delade upp staden i öar, vilket gav den smeknamnet ”vattnets stad”. Under Edo-perioden (1603–1868) fungerade Hiroshima som ett regionalt maktcentrum, och under Meiji-eran industrialiserades den snabbt. I början av 1900-talet hade Hiroshima blivit ett militärt nav och en viktig transportpunkt för hela västra Japan.
En av stadens mest ikoniska byggnader före andra världskriget var Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall – ursprungligen ritad av den tjeckiske arkitekten Jan Letzel . Letzel, som arbetade i Japan i början av 1900-talet, skapade en byggnad i västerländsk stil med en stor kupol av koppar. Den färdigställdes 1915 och låg vid floden Motoyasu, i hjärtat av det kommersiella området. Hallen användes för industriutställningar och olika affärsevenemang, och blev ett landmärke i den snabbt moderniserade staden.
Den 6 augusti 1945 förändrades Hiroshimas öde för alltid. Klockan 08:15 släpptes den första atombomben som någonsin använts i krig – ”Little Boy” – från ett amerikanskt bombplan. Bomben detonerade cirka 600 meter ovanför marken, nästan rakt ovanför Jan Letzels byggnad. Allt inom en radie av två kilometer utplånades. Över 70 000 människor dog omedelbart; tiotusentals fler skulle dö av skador och strålning under de följande månaderna.
Mirakulöst nog stod delar av Letzels byggnad kvar, trots att den låg bara ett par hundra meter från epicentrum. Kupolen skadades svårt, men stålstrukturen förblev intakt. Många Hiroshimabor såg ruinen som en påminnelse om stadens tragedi, men också som en symbol för överlevnad. Långt ifrån alla ville att byggnaden skulle bevaras – vissa ansåg att den borde rivas för att glömma det förflutna.
Men över tid växte opinionen för att bevara ruinen som ett monument över freden. 1966 beslutade Hiroshimas myndigheter att bevara byggnaden, som då officiellt fick namnet Genbaku Dome – Atombombskupolen. År 1996 blev den upptagen på UNESCO:s världsarvslista , som ett unikt vittnesmål om mänsklig förstörelse och en global uppmaning till kärnvapennedrustning.
Idag står Genbaku Dome som hjärtat i Hiroshima Peace Memorial Park – ett område tillägnat minnet av offren och stadens strävan efter fred. Från en blomstrande handelsstad, genom total förstörelse, till ett globalt fredsbudskap – Hiroshimas historia är en berättelse om sorg, motståndskraft och hopp.