Ho Chi Minhstaden, gammalt och nytt
Researtiklar
Saigon, eller mer officiellt som staden heter, Ho Chi Minh city har ringlat sig upp som en ekonomisk drake. Staden bär på ett nytt och ett gammalt kulturarv. Från början var Ho Chi Minhstaden en fiskeby vid namn Prei Nokor (som på khmer betyder skogsstaden) och under Angkor perioden till 1400-talet var det en entrepôt för kambodjanska båtar som färdades nedför Mekong. Fram till 1600 – talet hade staden en khmergarnison och var ett samhälle av malajer, indiska och kinesiska bosättare. En av khmerkungarna tillät flyktingar från inbördeskriget mellan Trinh och Ngyuen att slå sig ned här vilket var början till slutet för khmerernas dominans över regionen.
På 1700 talet tog den vietnamesiska Ngyuendynastin i Hue over och döpte om staden till Saigon som blev deras huvudstad mellan 1772 till 1802. Efter det använde kejsare Gia Long staden som ett regionalt administrativt center. Staden erövrades sedan av fransmännen 1859. Ho Chi Minh hette Saigon fram till 1975 och var huvudstad i republiken Vietnam från 1956 till just 1975. Staden var aldrig planerat för de över tio miljoner människor som nu kallar den sitt hem,
Det gamla Saigon
Vid ett besök i Saigon är det trevligt att besöka den gamla katedralen Notre Dame där man ofta ser brudpar fota sig utanför. Den byggdes mellan 1863 och 1880 av franska kolonisatörer och är känd för sina två 58 meter höga torn och sin röda tegelfasad. Precis intill ligger även det gamla postkontoret som närmast mer påminner om en gammal järnvägsstation . Det byggdes även det under den franska kolonialperioden mellan 1886 och 1891 och är känd för sin neoklassiska arkitektur och sin imponerande interiör. Byggnaden används fortfarande som postkontor idag. Staden var känt för sina stora boulevarder, som Boulevard Charner, Rue Catinat och Rue MacMahon. En del av det gamla förstördes under Vietnamkrigets slutskede.
Saigons anrika hotell
Inget besök i Saigon är komplett om man inte besökt några av de klassiska hotellen. De präglas av sin historia genom den franska eran men även som viktiga hotell under Vietnamkriget som krigskorrespondenterna rapporterade från. Detta gäller i synnerhet Rex, Caravalle hotel, och Continental Saigon. Det sistnämnda hotellet öppnades 1880 och är känt för att vara det äldsta hotellet i Saigon. Det har välbevarade koloniala interiörer och har välkomnat många berömda gäster genom åren.
Caravelle Hotel öppnades 1959 och blev snabbt känt som ett av Saigons mest ikoniska hotell. Det var ett populärt tillhåll för utländska korrespondenter som bevakade Vietnamkriget. Kända journalister som bott på Caravelle var australiensaren Neil Davis och inte minst Walter Cronkite. Men även skådespelaren Catherine Deneuve som bodde där under inspelningen av Indochine 1991 och Brad Pitt har bott där.
Hotel Majestic Saigon, hotellet öppnades 1925 och har en vacker Art Deco-design. Det har välbevarade historiska rum och en pool på taket. Här har både Graham Greene och Charlie Chaplin bott.
Slutligen, Rex Hotel, dörrarna slogs upp 1927 och är känt för sin koloniala elegans och sin roll som ett tillhåll för journalister som rapporterade om Vietnamkriget. Det har också en takterrassbar med en fantastisk utsikt över staden.
På hotellen samlades journalisterna under kriget för att diskutera dagens; The Five O’Clock Follies som var ett nedsättande namn som amerikanska trupper gav åt den dagliga pressbriefing som hölls i Saigon under Vietnamkriget. Briefingarna hölls vanligtvis klockan fem på eftermiddagen och sändes till amerikanska medier för att rapportera om kriget.
Namnet ”Follies” antyder att briefingen var missvisande och hade lite eller ingen relation till verkligheten. Kritiker hävdade att briefingen var en del av den amerikanska propagandan för att stärka opinionen för kriget, och att informationen som presenterades inte var objektiv eller tillförlitlig. Termen ”Five O’Clock Follies” används fortfarande ibland för att beskriva liknande pressbriefingar som anses vara opålitliga eller missvisande.
Nya skrytiga skyskrapor i Saigon
Nya skyskrapor vittnar om det nya Vietnams ekonomiska framgångar och kryddar stadssiluetten med sin närvaro. Här är några av de högsta byggnaderna i Ho Chi Minh-staden:
Landmark 81 – 461,5 meter hög skyskrapa och för närvarande den högsta byggnaden i Vietnam. Den stod färdig år 2018 och har 81 våningar. Landmark tillhör fastighetsbolaget Vinhomes och har skydeck på 79-81a våningen.
Bitexco Financial Tower – 262,5 meter hög skyskrapa med 68 våningar, som stod klar år 2010. Notera helikopterplattformen. Det var stadens högsta byggnad före Landmark. Den har ett skydeck på 49 e våningen med utsikt över Saigon. Man kan även nämna Saigon Trade Center – 161 meter hög skyskrapa med 33 våningar. Den färdigställdes år 1997 och har bland annat kontor, hotell och köpcentrum och The One Ho Chi Minh City som är en 240 meter hög byggnad med 55 våningar som består av både bostäder och kontorslokaler. Den stod färdig år 2020.
2023 skall även Ho Chi Minh citys tunnelbana stå klar för att invigas 2024. Till att börja med blir den 20 kilometer lång.
Med TEMA bor du alltid centralt och med dessa fantastiska sevärdheter på nära håll.
På Stora Vietnamresan är Ho Chi Minhstaden är en av höjdpunkterna.