Kyoto tillhör världen
Researtiklar
Heian-Kyo, den eviga fridens huvudstad skapades med Chang An dvs. det nuvarande Xian i Kina som förebild. Heianperioden föregick Kamakuraperioden, och kejsarna bodde i Kyoto ända fram till Meiji – restaurationen på slutet av 1800-talet. Kejsare Kammu som var särskilt olycklig i den tidigare huvudstaden Nara flyttade huvudstaden till Kyoto år 794. Kanske hade Nara drabbats av för många sjukdomar och katastrofer? Eller möjligen hade det buddhistiska inflytandet blivit för stort där? Ingen vet exakt varför huvudstaden flyttades.
Ett finstämt hov på 1000-talet
När vi tänker på Japan tänker vi på hårdföra samurajer och tuffa tag. Men säkert är att hovlivet i Kyoto på 1000-talet kunde konkurrera med hovlivet i vilken del av världen som helst. I jämförelse med Europa där aristokratins fasoner var tvungna att stävjas av kyrkan, där vapenövning och krigskonst klassades som bildning så fanns det i Japan på denna tid ett känsligt hov. Här tävlade man i dans, poesiuppläsning och vem som kunde blanda den läckraste parfymen!
År 1004 skrev hovdamen Murasaki Shikibu, Berättelsen om Genji, världens första roman som publicerades som en följetong under flera år. Hovet i Kyoto beskrivs där som en värld där man i skumma korridorer med flämtande oljelampor sällan såg andra människors hela ansikte. Här kunde man istället genom klangen på människors hosta avgöra vilken adelsklass de tillhörde.
Bönder nämns bara som spöken från en avlägsen värld, och det värsta straff man kunde utsättas för var att förvisas från Kyoto. Detta totala avskärmande från den praktiska världen skulle så småningom leda till hovets slutgiltiga fall. På slätterna utanför samlades krigarna, vid hovet var man upptagen med att recitera poesi. Det var en lågoddsare vem skulle ta makten tillslut.
Kyoto med sina 1, 5 miljoner människor är fortfarande högkulturens fästning i Japan. Under en lång tid av Japans historia fanns den reella makten hos shogunatet i Edo eller Kamakura och kejsarens mer ceremoniella hov var i Kyoto. Försök fanns att utmana shoguns makt men i stort handlade kejsarens roll istället om att legitimera shoguns makt på ett religiöst plan.
I Kyoto talas den ”finaste” japanska dialekten, staden är systerstad med Paris och man har flest museum och studenter per invånare i landet. Det finns över 1600-tempel och helgedomar i Kyoto och med TEMA ser du några av de främsta. Staden är även hem till Nintendo, och här föddes Kyotoavtalet.
Vi på TEMA har gruppresor till Japan där Kyoto är en av höjdpunkterna. Japan – Från Tokyo till Hiroshima och Tokyo+ där förhandsbokning till Kyoto är möjlig.