Reseberättelse från Yangtzefloden
Reseberättelser
Kontrollerar man drakens huvud kontrollerar man draken, sa engelsmännen när de ville in i Kina. Huvudet var Shanghai, och drakens kropp var den långa floden som vi kallar Yangtze. Efter opiumkriget fick England kontroll över Shanghai och således tillgång till Yangtze och dominans över Kina.
För de första bosättarna har floder blivit till civilisationens kärna. Genom Kinas historia har tusentals händer samarbetat för att bygga vallar, kanaler, och att föra ut vatten på rismarkerna. Yangtze och Gula Floden är Kinas stora floder. Yangtze har sin källa högt uppe i Tibet och är världens tredje längsta flod med sina 6300 kilometer. I längd är floden bara överträffad av Amazonas och Nilen.
I det näringsrika flodslammet föddes de kinesiska civilisationerna, men det var också här som de begravdes. Yangtze är Kinas risbod, men flodens omfattande översvämningar har om och om igen visat hur sårbara de närliggande samhällena är. Det sägs ibland att varje kinesisk kejsare drömmer om sin egen kinesiska mur, och under 1900-talet växte drömmen om Yangtzedammen fram. Dammen har kallats för det största ingenjörsverket sedan de kinesiska murarna byggdes. Sun Yat Sens dröm väcktes till liv igenom Zhou Enlai och dammbygget klubbades till sist igenom av Folkkongressen 1992. Målet var att dammen skulle bli en buffert mot Himalayas enorma vårfloder och samtidigt ge ett ekonomiskt lyft. Tunga fraktbåtar kan nu segla hela vägen upp till Chongqing i väst. Vattennivån har höjts upp till 185 meter över havsnivån. En 60 mil lång och 1,1 kilometer bred sjö har skapats. Samtidigt har över en miljon människor flyttats. Projektet är således långt ifrån okontroversiellt men världens mest imponerande dammbygge står nu i princip klart, efter 17 år av byggande.
Att kryssa på Yangtze är en färd in i den kinesiska historiens hjärta, och dammbygget är samtidigt en spegel av det “nya” Kinas självförtroende. Dammen representerar den kinesiska drömmen för partiledningen – inga hinder skall få existera för den kinesiska civilisationens skaparkraft. Skall det bära eller brista frågar man sig?
På TEMAs Yangtzekryss möter du även det futuristiska Kina genom att färdas med de nya komfortabla höghastighetstågen. Du möter viktiga ekonomiska centra i både öst och väst; från mångfasetterade Shanghai, till Nanjiing som var nationalistledaren Chiang Kai Sheks huvudstad i Republiken Kina, och vidare till “megakommunen” Chongqing uppe i bergen med sina 30 miljoner invånare.
Under resan smakar vi också på de lokala gastronomiska skatterna som “sopp-dumplings” i Shanghai, rimmad anka i Nanjing och hot pot i Chongqing.
Välkommen ombord!
Hälsningar
Per Sundberg
TEMA reseledare i Asien