Taipei - en stad med djupa rötter och moderna framsteg
Researtiklar
Taipeis historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, till en era då en omfattande sjö täckte den plats där staden nu reser sig. Namnet Taipei började användas på 1600-talet och är en akronym för norra Taiwan. Stadens kärna rymmer 2,6 miljoner invånare, medan den större metropolregionen omfattar imponerande 7 miljoner, och med omgivande förorter når siffran närmare 9 miljoner. Det var Ketagalanstammen som först bebodde detta område, och 1709 etablerade bönder från Fujianprovinsen en farm vid Danshuifloden, som nu utgör stadens hjärta.
Under Qing-dynastin 1875 blev Taipei officiellt huvudstad när Shen Bao-Zhen etablerade Taibeiprefekturen. En stadsmur reste sig mellan 1882-1884, vilken revs 1907, och där muren stod reser sig idag presidentpalatset.
Från Japansk kolonialtid till modern framväxtsaga
Under den japanska eran från 1895 fick staden namnet Taihoku och blev centrum för den koloniala regeringen. Breda avenyer och europeisk arkitektur präglade stadsbilden. Japanerna planerade för 600 000 invånare.
Efter 1970-talet och Taipeis utveckling till en megastad med två miljoner invånare, uppstod utmaningar med ekonomisk framgång på bekostnad av miljön och livskvaliteten. Kallas ibland för Asiens fula ankunge, stod staden inför begränsningar på grund av sina omgivande berg. Trots detta har utvecklingen gått i positiv riktning sedan 1990-talet. Mass Rapid System, etablerat 1996, transporterar dagligen 1,7 miljoner passagerare och rankas som Asiens bästa. Särskilda bussfiler, renare taxibilar och nya parker har förbättrat stadsbilden.
En betydande milstolpe var etablerandet av ett återvinningssystem på 1990-talet, som fick massiv statlig uppbackning 1998. Taiwan når idag en imponerande återvinningsgrad på 32%, något som väckt internationellt intresse från länder som Nederländerna, Japan, Kina och Thailand.
Moderna utmaningar för Taipei
Taipei beskrivs som ”The sound of Asia making money” och är en stad med västerländska drag på ytan men med kinesiskt hjärta. Staden står inför utmaningar som det västerländska syndromet, med en åldrande befolkning där 1 av 10 invånare är över 65 år (2009), vilket leder till den lägsta nativiteten i Asien och världen.
Trots detta har 99% av invånarna läs- och skrivkunnighet, och imponerande 45% av befolkningen har college eller universitetsutbildning. Staden präglas av trafikmyller med omkring 4 miljoner scootrar i Taipei med omnejd och totalt 11-12 miljoner i hela landet, varav dock 95% fortfarande är bensindrivna. Trots dessa utmaningar har Taipei blomstrat och 2010 överträffade Taiwan Japan i köpkraft per capita.
Taipei, en stad med djupa rötter och moderna framsteg, fortsätter att utvecklas och forma sin framtid, samtidigt som den balanserar mellan ekonomisk tillväxt och bevarande av miljö och livskvalitet. En stad som trotsar fördomar och stiger fram som en dynamisk kraft i det globala sammanhanget.
Läs mer om våra resor till Taiwan här.