Taiwan - Troligen Asiens mest underskattade resmål
Reseberättelser
Det dök upp bilder av små leksaksfigurer från godisägg som det stod Made in Taiwan på, och TV bilder från slagsmål i parlamentet. Någonstans i mitt sinne anade jag en tropisk inramning som jag associerade till portugiserna, deras namn på ön var ju Formosa – den vackra ön. Men varför åker man då till Taiwan?
Taiwan saknar visserligen den där självklara stora attraktionen som kan utgöra dragningskraften för ett resmål. Det finns inget motsvarande Angkor och ingen kinesisk mur. Men känslan är helt enkelt att det är rätt trevligt på Taiwan, och att ön är väldigt mångfasetterad trots sin ringa storlek.
Sen 1990-talet har Taiwan utvecklats med stormsteg. Taipeis befolkning har den högsta levnadsstandarden av alla asiatiska städer undantaget Tokyo. Infrastrukturen har fått nya dimensioner med japanska snabbtåg och tunnelbana. Skyskrapan Taipei 101 var under en period också världens högsta byggnad. Taipei känns också likt Tokyo, eftersom staden både är traditionell och modern samtidigt. Här finns enklaver av storslagen kinesisk arkitektur som
till exempel Liberty Gate (före detta Chiang Kai Shek Memorial), och många av den kinesiska kulturvärldens främsta skatter i National Palace Museum. I Taipei känner man pulsen av ett Asien som tjänar pengar, och man möter en ungdomskultur som är trendsättare för hela Kina.
Taiwan har även blivit ett resmål för den som vill äta världens bästa kinesiska mat. Michelin gav nyligen ut en guide om ön. Förvisso är majoriteten av taiwaneserna från Fukienprovinsen på andra sidan sundet, men här finns också kineser representerade från varenda provins i Kina. De är ättlingar till de som flydde med Chiang Kai Shek undan kommunisterna till Taiwan. De har präglat matkulturen med inslag från sina respektive kulinariska traditioner. Man kan heller inte bortse från de 50 år av japanskt styre som också satt sina avtryck. Öppningsscenen i regissören Ang Lees Eat, Drink, Man, Woman får agera aptitretare för alla oss som älskar riktig kinesisk mat. Öns nattmarknader bjuder in till ett konstant småätande av nudlar, dumplings och snacks.
En annan kultur som japanerna införde var att skapa kurorter med heta källor. Att sjunka ned i det varma hälsobringande vattnet är en lisa för själen. Natur är kanske inte det man först kommer att tänka på när det gäller Taiwan, men faktum är att östkusten är förhållandevis orörd, centrala Taiwan ståtar med några av Asiens högsta berg liksom vackra ceder och bambuskogar, och i söder finns det stränder som för ett ögonblick kan lura dig att tro att du är i Thailand eller Malaysia. Taiwan borde också vara den saknade pusselbiten för alla med ett mått av kinaintresse. Ön var trots allt det officiella Kina i FN fram till början av “1970-talet”.
Taiwan är idag ett levande bevis på hur demokrati kan fungera i den kinesiska kultursfären, en ö med en vänlig, progressiv och välkomnande befolkning. Taiwan har länge varit en underskattad destination i regionen, men nu är det äntligen tid för Taiwan..
Per Sundberg/ TEMA-guide